Ostalo je dvadesetak dana do početka Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, čija se uvodna utakmica igra 20. novembra 2022. na stadionu Al Bayt a finale 18. decembra. Pred nama je najvažnije fudbalsko takmičenje iza kojeg ostaju anegdote, golovi, nezaboravni mečevi ali i prevare. Ostaju i priče o spletkama i slomljenim srcima.

Fudbal je najpopularniji sport u historiji i njegov potencijal da dopre do ljudi godinama su koristili različiti politički sistemi kao ideološko oružje. Takve ideje mogu biti simbol snage zemlje ili simbol sprdnje, kao što pokazuje priča o Ernstu Jean-Josephu, prvom izbačenom fudbaleru sa Svjetskog prvenstva zbog dopinga koji je mučen od strane autoritarnog režima njegove zemlje, Haitija.

Prvi antidopinški sistemi pokrenuti su u Engleskoj 1966. godine, ali je tek u Njemačkoj 1974. godine otkrivena prva žrtva antidopinga. Na ovom svjetskom prvenstvu Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) imala je posebnu liječničku komisiju koja je prije i poslije svake utakmice kontrolisala po dva igrača iz svake ekipe. Reprezentacija Haitija debitovala je na Svjetskom prvenstvu protiv viceprvaka Italije 15. juna. Talijani su pobijedili (3-1), ali najmanje je bio važan rezultat.

Ernst Jean-Joseph, reprezentativac Haitija, bio je pozitivan na ovoj kontroli i izbačen je sa Svjetskog prvenstva. Tragedija i sramota u toj zemlji kojoj je ovo bilo prvo učestvovanje na tom takmičenju. Testovi provedeni na njemu potvrdili su prisutnost tvari Phenylmetrazine. Jean Joseph se ispričao rekavši da ga je "koristio kao dio liječenja od astme", ali timski liječnik je to službeno negirao.

Dana 18. juna 1974., nakon što je druga analiza potvrdila da je uzeo stimulans koji je sadržavao fenilmetrin, Jean-Joseph je priznao da je koristio tu tvar kako bi poboljšao svoj fudbalski učinak. Njegova suspenzija je bila prva u historiji Svjetskog prvenstva u 44 godine.

Ono što je uslijedilo bio je horor film. Isječci iz štampe iz tog vremena govore da su fudbalera nakon objave vijesti brutalno pretukli i oteli agenti političke policije diktatora Jeana Claudea Duvaliera, koji je u to vrijeme držao Haiti pod željeznom šakom. Njemačka nije okončala proces Jean-Josephove žalbe a on je nestao iz zemlje. Kasnije će se doznati da je Duvalier naredio otmicu igrača koji je silom odveden na aerodrom odakle je odveden u Port-au-Prince kako bi platio za sramotu nanesenu svojoj zemlji.

Ernst Jean Joseph suđen je po kratkom postupku i osuđen na dvije godine zatvora gdje je, prema izjavama svjedoka, trpio daljnje mučenje. Ali za krvoločnog i korumpiranog diktatora Jean-Claudea Duvaliera to je bila uobičajena praksa, država koju je vodio već je bila pod lupom zbog brojnih zločina koje su počinili Duvalie i njegovi sljedbenici između 1957. i 1974. godine.

Nakon Jeana Josepha, FIFA je sankcionisala još samo tri igrača, Willyja Johnstonea (1978.), Ramóna Calderea (1986.) i Diega Armanda Maradona (1994.). Incident iz juna 1974. doveo je do stroge kontrole sportaša.

Ernst je umro od srčanog udara u svom domu ujutro 14. augusta 2020. u dobi od 72 godine. Haiti nikada više nije igrao na Svjetskom prvenstvu.