Kambodžansko Ministarstvo okoliša nedavno je pozvalo stanovništvo da prestanu sakupljati rijetku biljku mesožderku, koja, gledano iz određenog kuta, jako podsjeća na muške genitalije. Njen oblik penisa izazvao je senzaciju i privukao brojne turiste, koji žele snimati selfije sa tim povrćem.

Kako je izvijestio kambodžanski medij Khmer Times, ministarstvo je posebno reagiralo na video koji je postao viralan a u kojem su se pojavile tri žene koje držne biljku u obliku falusa i poziraju sa njom. "Ono što rade je pogrešno i molim vas da to više ne činite u budućnosti." napisalo je Ministarstvo zaštite okoliša 11. maja u objavi na Facebooku. "Hvala vam što volite prirodne resurse, ali nemojte ih brati jer će nestati!"

Riječ je o biljci Nepenther Holdenii, tropskoj biljci mesožderki koja raste na nadmorskoj visini između 600 i 800 metara. Zaštićena je vrsta i obično se nalazi u planinskim predjelima zapadne Kambodže.

Zbog svog oblika često je upoređuju sa penisom. Međutim, njena cijev u obliku polnog organa ključna je za opstanak biljke, jer njome privlači insekte kojima se hrani.

Prirodna staništa biljki mesožderki u Kambodži su se smanjila zbog širenja poljoprivrede i rasta turističke industrije u zaštićenim područjima, podaci su studije u Cambodian Journal of Natural History.

Kako prenosi Newsweek, osim što je zaštićena u Kambodži, biljka je navedena u Dodatku II Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).