Svjetska etnosportska konfederacija, koju predvodi Bilal Erdoğan, sin predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, organizirat će 4. Svjetske igre nomada u Izniku u Turskoj od 29. septembra do 2. oktobra.

Govoreći o tome zašto pridaju značaj tradicionalnim sportovima, Erdoğan je objasnio da je snažan trend ka kulturnoj uniformnosti zapravo štetan za svijet.

“Mislimo da je štetan nestanak zaboravljenih boja, kuhinja, jezika, folklora, rukotvorina, tradicionalnih sportova i igara u svijetu”, rekao je on, piše Daily Sabah.

"Da bismo održali ovo bogatstvo u životu u svijetu, da bismo ih zaštitili, moramo izaći na ulice, trgove i igrati ove igre", rekao je Erdogan.

"Nadamo se da ćemo osigurati da će Svjetske igre nomada, koje će se održati u našem prekrasnom gradu Izniku, služiti ovoj misiji i učiniti dragocjeno mjesto poput Iznika poznatim širom svijeta."

Govoreći za dnevni list na turskom jeziku, Sabah, u nedavnom intervjuu, Erdogan je govorio o važnosti očuvanja kulturnog nasljeđa io tome kako Svjetska etnosportska konfederacija radi u tom cilju.

"Naš cilj ovdje je da doprinesemo kulturnom bogatstvu svijeta. Iako je svijet šarolik, dominantne struje u svijetu zapravo dovode do smanjenja tog bogatstva", rekao je on.

"Možete to nazvati kapitalizmom, možete nazvati kulturnim imperijalizmom. Možete reći da društvene mreže jačaju utjecaj zapadne kulture. Gledamo kako kulturno bogatstvo svijeta blijedi u zaboravu. Sport neće biti jedini u Izniku. Biće tradicionalne odjeće, biće svjetske kuhinje“, dodao je govoreći o 4. Svjetskim igrama nomada.

"Naš cilj je da omogućimo da kulture koje nisu poznate u drugim dijelovima svijeta budu široko priznate. Na taj način možemo omogućiti svim društvima da predstave vlastite kulture sa više samopouzdanja", rekao je Erdoğan.

Dodao je da je njihov cilj zaštita i jačanje kulturnog bogatstva svijeta. "Mislimo da će to zapravo služiti miru među društvima. Vjerujemo da će se dijalog formirati na osnovu međusobnog poštovanja kada ljudi poštuju kulturu i historiju jedni drugih."