”Atmosfera u timu je vrhunska”, rekao je danas Slaven Musa, trener u stručnom štabu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će u srijedu u Strasbourgu odigrati meč sa svjetskim prvacima Francuzima.

Na klasičnu floskulu poslanu iz stručnog štaba pečalbara Ivayla Peteva, postavlja se više nego logično pitanje: Kakva bi tek bila atmosfera da je nacionalni tim Bosne i Hercegovine pobijedio u posljednje skoro pa dvije godine?!

Popularno zvani ”zmajevi” na megdan planetarnom šampionu izaći će sa svega dva treninga i u sastavu daleko oskudnijem nego li ranijih godina te bi svaki ishod meča izuzev trijumfa ”trikolora” bio svojevrsna svjetska senzacija.

Fudbaleri Bosne i Hercegovine su od ovog mjeseca i najgore rangirani na FIFA rang listi u više od protekle decenije.

Posljednji put pobijedili su još dok je selektor bio Hrvat Robert Prosinečki, 18. novembra 2019. godine u rezultatski nevažnoj utakmici zadnjeg kola još jednih propalih kvalifikacija, tada za EURO 2020. Savladali su na gostovanju redovnog autsajdera - Lihtenštajn, rezultatom 3:1. Potom? Scenarij koji nisu mogli predvidjeti ni najveći pesimisti.

Do danas, tačno 650 dana fudbalski odabrana vrsta Bosne i Hercegovine ne zna za trijumf. U 13 utakmica zabilježili su sedam poraza (Poljska 1:2 i 0:3, Nizozemska 1:3, Italija 0:2, Iran 0:2, Francuska 0:1, Danska 0:2) i šest remija (Sjeverna Irska 1:1 - izgubili penalima u baražu za EP, Italija 1:1, Nizozemska 0:0, Finska 2:2, Kosta Rika 0:0, Crna Gora 0:0). I gol razlika je izuzetno poražavajuća - 6:19.

Da stvar bude (još) gora, u prilog ide i činjenica da Bosne i Hercegovina u posljednja četiri susreta nije postigla gol. Dakle, ni od 21. januara ove godine, od kada je Petev dobio povjerenje ”fudbalskih stručnjaka” iz Izvršnog odbora N/FS BiH, nije krenulo nabolje.

Pod vodstvom Peteva Bosna i Hercegovina je izgubila dvije utakmice i tri remizirala. Poražena je u kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Katar 2022” od Francuske na ”Grbavici”, rezultatom 0:1 i Danske (0:2) 6. juna u prijateljskom meču. Bosne i Hercegovina kući nije uspjela pobijediti ”B” timove Kostarike i Crne Gore, postići gol ni protiv njih. Remi sa Finskom na startu kvalifikacija za Mundijal (2:2) za sada najveće je dostignuće fudbalskih zvijezda pod nebom Bosne i Hercegovine ”pod vlašću Bugarina”.

Ukoliko se u Strasbourgu ne desi čudo mitskih razmjera, priliku za prvim trijumfom Petev i igrači imat će u test utakmici sa Katarom 4. septembra u Zenici. Ukoliko ni tada ne uspiju, onda bi ceh mogao platiti Kazahstan u kvalifikacionom duelu tri dana kasnije, takođe, u nekada nesavladivom bosanskom bastionu, ”Bilinom polju”.

Nekad bilo, danas se spominjalo. Baš kao i ”vrhunska atmosfera”