Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju napisao na svom Twitteru kako “treba upamtiti da su u slučaju Crne Gore i prije popova i prije topova išli univerzitetski profesori i 'eksperti'”.

“Tako da kad dođu u našu avliju da nas sjetuju – a doći će, i Srđani Cvijići i Florijani Bieberi – znamo koga ćemo nabiti nogom u zadnjicu”, dodao je Emir Suljagić u svom tvitu, a kasnije je istakao i to da je Florian Bieber “vlasnik prve boravišne dozvole u srpskom svetu”.

Florian Bieber direktor je Centra za historiju i politiku Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu, kojeg predstavljaju kao dobrog poznavaoca regionalnih političkih i društvenih procesa, o kojima potpisuje i niz studija. I veoma kontroverzna ličnost. Smatraju ga za gorljivog zagovornika prosrpske politike i Srpske pravoslavne crkve u kontekstu aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori te je ujedno i veliki kritičar Mila Đukanovića. Kako ga je ocijenila Twitter publika, riječ je o “ekspertu” koji se pokušava profilirati preko srpske falsifikatorske propagande. Britanski historičar Marko Attila Hoare, koji se također uključio u raspravu, Floriana Biebera naziva “kolonijalnim guvernerom u balkanskim akademskim krugovima”.

Kako to obično biva na Twitteru, Florian Bieber odgovorio je Emiru Suljagiću napisavši na svom profilu kako lični napadi na njega i druge “ozbiljno diskvalificiraju Emira Suljagića kao direktora Memorijalnog centra Srebrenica”. On je dodao i to kako je razočaran jer je Emir Suljagić bio njegov student čiji je rad, i kao studenta i kao direktora Memorijalnog centra, izuzetno cijenio. Na kraju, uvrijeđeni univerzitetski profesor porijeklom iz Luksemburga prijavio je Twitteru objavu Emira Suljagića zbog navodnog kršenja pravila ove društvene mreže te je ona na kraju i uklonjena.

S obzirom na to da rasprava još traje, Marko Attila Hoare dobro je uočio kako napade Floriana Biebera na Memorijalni centar Srebrenica podržava velikohrvatska i velikosrpska javnost na Twitteru, kao i svi drugi koji se protive Bosni i Hercegovini kao državi, što je dovoljno dobar indikator da Florian Bieber, uprkos etiketi “eksperta”, ili ne razumije društveno-političke odnose na Balkanu ili svjesno promovira nakazni politički i historijski rezon.