Na sastanku dvaju predsjednika, Recepa Tayyipa Erdoğana i Joe Bidena, održanom na marginama samita lidera G20 u Indoneziji, govorilo se o odnosima dviju zemalja, posebno o trgovinskim i sigurnosnim pitanjima, objavilo je Predsjedništvo Türkiye.

Američki predsjednik izrazio je i saučešće zbog terorističkog napada koji se dogodio u nedjelju u Istanbulu. Ova vijest naročito je zanimljiva budući da je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, dan nakon napada, za turske medije izjavio da ne prihvataju poruku saučešća od američkog ambasadora jer Sjedinjene Američke Države podržavaju terorističku PKK.

Na sastanku je bilo razgovora i o regionalnim dešavanjima, a Biden se zahvalio Erdoğanu i zbog napora koje Türkiye ulaže za rješavanje krize žitnog koridora između Rusije i Ukrajine a sve u cilju da se ponovo uspostavi nesmetan transport ukrajinskog žita.

Na kraju saopćenja turskog predsjedništva navodi se i to da je Biden istakao kako je Türkiye važan akter u procesu pristupanju Švedske NATO-u.

Američki predsjednik također je poručio, prenosi Anadolu Agency, da će Washington nastaviti podržavati proces u vezi s borbenim avionom F16 između Turkiye i Sjedinjenih Američkih Država.​​​​​​​