Predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin susreli su se prošlog mjeseca u Ženevi na sastanku koji je svjetska javnost dugo očekivala. Sjedinjene Američke Države i Rusija, dva velika rivala, na ovom sastanku nisu podizali tenzije, pa je stoga razumljivo što su Biden i Putin nakon održanog sastanka bili raspoloženi. 

Analizirajući susret dva predsjednika i njihovih timova, mnogi analitičari izrazili su nadu da pod Bidenom započinje nova era u odnosima Washingtona i Moskve, a posebno nakon sastanka u Ženevi. 

U prilog tome išla je i odluka da se ponovo uspostave diplomatski odnosi, uz upućivanje ambasadora u Moskvu odnosno u Washington. 

Da će normalizacija odnosa između dugogodišnjih suparnika ipak ići teže, govore nam sinoćnja dešavanja. Naime, Biden je sinoć u Virginiji, pred predstavnicima obavještajne službe i prisutnim novinarima, iznio niz optužbi i uvreda na račun Rusije i Putina.

Rusiju je okarakterizirao kao ekonomski slabu zemlju, koja jedino uporište ima u nuklearnom programu. Iznio je optužbe na račun Rusije, koju smatra odgovornim za miješanje u američke izbore. 

Ono o čemu je najviše govorio na skupu pred Nacionalnom obavještajnom službom jeste hakerska opasnost koja dolazi iz Kine, ali i Rusije, što smatra nedopustivim. U kontekstu hakerskih napada naveo je da čak nije isključen ni ratni ishod s nekom od sila zbog navedenih problema.

Prema pisanju stranih medija, dva partnera, Kinu i Rusiju, Biden je nazvao eventualnim smrtnim konkurentima na američkom putu. 

Šta god da to znači u konačnici, ovakve kvalifikacije i prijetnje nimalo se neće svidjeti Putinu, ali ni Xi Jipingu, predsjedniku Kine.

Nove tenzije između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država dolaze u periodu napetih geopolitičkih odnosa u svijetu, što dodatno može zakomplicirati ionako teške i nesređene odnose između "velikih sila".