Američki predsjednik Joe Biden najavio je pripremu niza mjera koje će Rusiji otežati implementaciju agresivnog scenarija usmjerenog protiv Ukrajine.

U odgovoru na zahtjev za komentar situacije oko Ukrajine, Biden je rekao da okuplja ono što misli da će biti najsveobuhvatniji i najznačajniji skup inicijativa koje će otežati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da uradi ono zbog čega ljudi strahuju da bi mogao da uradi.

Rekao je da održava stalne kontakte sa evropskim saveznicima Sjedinjenih Država i Ukrajine o novonastaloj situaciji.

Ranije je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried rekla da su Sjedinjene Države upozorile ruske vlasti na potencijalne posljedice neuobičajene vojne aktivnosti u blizini Ukrajine.

Ona je rekla da Sjedinjene Države razmatraju niz opcija. Oni uključuju korake za jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine, uvođenje oštrijih ekonomskih sankcija Rusiji.

Druge opcije su dizajnirane da smanje rizik od konfrontacije s Moskvom, uključujući ograničavanje američkih vojnih vježbi u Evropi, za koje Rusi vjeruju da su provokativne, i obustavljanje vojne pomoći Ukrajini.