Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin u četvrtak su razmijenili upozorenja oko Ukrajine, ali su izrazili izvjestan optimizam da bi diplomatski razgovori u januaru mogli ublažiti bujajuće napetosti.

U 50-minutnom telefonskom razgovoru, drugoj konverzaciji dvojice čelnika u ovom mjesecu, Biden je kazao kako treba vidjeti da je Rusija umanjila gomilanje svojih vojnika u blizini Ukrajine, dok je Putin naglasio da bi sankcije kojima su zaprijetili Washington i njegovi saveznici mogle dovesti do prekida veza dvije strane. Razgovor je održan na Putinov zahtjev.

"Predsjednik Biden ponovio je da se značajan napredak u ovakvim dijalozima može ostvariti samo u okruženju deeskalacije a ne eskalacije", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov izjavio je da je razgovor dvojice čelnika stvorio “dobru pozadinu” za buduće razgovore.

Razmjena mišljenja dvojice čelnika pripremila je teren za kontakte između dvije zemlje na nižem nivou, uključujući i sigurnosni sastanak NATO-a i Rusije 9. i 10. januara i širu konferenciju dvije strane 12.januara, te sastanak Moskve, Washingtona i drugih evropskih zemalja 13. januara.

Sagovornici su se složili da je u prethodnih trideset godina napravljen veliki broj grešaka, te da treba pronaći mehanizme na koji način unaprijediti međusobnu saradnju.

Ipak, iz ragovora se moglo zaključiti da uprkos nastojanju obje strane da se razlike prevaziđu na miran način, niko ne isključuje buduće sukobe, ukoliko ne dođe do rješenja diplomatskim putem.