Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da Turska nastavlja putem progresa sa predsjedničkim sistemom i spremnošću da jača saradnju u regiji i svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u intervjuu za TRT komentirao aktuelnu situaciju u Turskoj, regiji i svijetu, s posebnim osvrtom na proces izrade novog Ustava Turske kojeg vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) priprema u saradnji s Partijom nacionalnog pokreta (MHP).

“Radimo na ukupno 128 članova novog Ustava Turske, nakon čega ide nastavak konsultacija. Radili smo na formiranju Naučnog vijeća za novi Ustav Turske. Želimo raditi s tim tijelom i postići najširi dogovor“, kazao je Erdogan.

Na upit da komentira prelazak Turske sa parlamentarnog sistema upravljanja na predsjednički sistem, Erdogan je kazao da je Turska imala loše iskustvo višestranačkog sistema vlasti, sistema koalicija u kojem su na sceni bila stalna previranja i krizi i da je prešla na sistem sličan onim koji postoje u svim najrazvijenim zemljama svijeta.

“Sistem parlamentarne demokracije je za nas prošlost, to je prošlost i u narodu, predsjednički sistem pokazao je efikasnost i u doba pandemije“, kazao je Erdogan.

Komentirajući saradnju s američkim predsjednicima, Erdogan je kazao da je sa bivšim predsjednicima Barackom Obamom i Donaldom Trumpom imao opuštenu komunikaciju, ali da to nije slučaj sa aktuelnim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Ističući kako su u toku pripreme njegovog sastanka s Bidenom, Erdogan je kazao da će mu tom prilikom postaviti pitanje zašto su odnosi Turske i SAD-a u ovakvoj napetosti.

“Dosadilo nam je da se svakog 24. aprila pita šta će SAD reći o armenskim navodima Zar nemate drugog posla, pa se bavite njihovom advokaturom? Neka se historičari bave tim pitanjem“, kazao je Erdogan.

On je također kazao da bi SAD kao saveznik Turske iz NATO-a trebao stati uz nju, ali je nažalost stao uz teroriste, ukazujući na saradnju i podršku koju SAD pruža teroristima YPG/PKK-a na sjeveru Sirije.

Ističući neophodnosti jačanja iskrene saradnje među saveznicima unutar NATO-a, Erdogan je kazao kako je Emmanuel Macron kao predsjednik Francuske, članice NATO-a izjavio da je NATO pretrpio moždanu smrt i da se o tome treba zapitati upravo NATO.

“Mi znamo s kim Macron sarađuje u Libiji i Siriji“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da je Turska spremna na jačanje saradnje sa svim zemljama, uključujući i Egipat i zaljevske zemlje.

Naglasivši da narodi Turske i Egipta imaju duboke korjenite veze, Erdogan je kazao da Turska i Egipat imaju mogućnost ozbiljne saradnje na širokom pojasu od Istočnog Mediterana sve do Libije.

“Dobro poznajem egipatski narod, volim ga, kulturološki aspekt naših veza je izuzetno jak. Zato smo odlučni u obnovi procesa saradnje“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je najavio da će u petak prisustvovati svečanom otvorenju novoizgrađene džamije u Zonguldaku i da će tom prilike naciji saopćiti dobre vijesti o potrazi za naftom i prirodnim gasom u Turskoj.

On je najavio da će krajem juna biti položen i temeljac za izgradnju prvog mosta Kanala Istanbul kojim će, paralelno Bosforu, biti spojena Mramorno i Crno more.

Komentirajući ekonomsku situaciju u Turskoj, Erdogan je kazao da je u prvom kvartalu ostvaren rast od sedam posto i da rastu proizvodnja i zapošljavanje. Dodao je da je neophodno raditi na smanjenju kamata i tereta koji one predstavljaju. Najavio je intenzivne razgovore s ciljem poboljšanja poslovanja u sektoru turizma.

“U prvom kvartalu ove godine smo ponovo ostvarili najveći ekonomski rast u Evropi. Izuzetno je važno što je najzapaženija stavka tog rasta bio rast od 30,5 posto u investicijama u mašine i opremu“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također najavio nastavak odlučne borbe protiv terorizma u Turskoj i regiji.

“Spoznat će i vidjeti odlučnost Turske koja je odlučna u namjeri da isuši močvare planine Kandil na način da se na njoj više nikada ne šire ni mikrobi terorizma“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan se obratio i omladini koju je teroristička organizacija PKK vrbovanjem prevarila i odvela u svoje kampove.

“Želim se obratiti omladini koju je teroristička organizacija obmanula, što prije pobjegnite od tih iznajmljenih ubica i dođite u sigurne ruke države“, poručio je Erdogan.