- Lana Pudar je sa svojih 17 godina upravo isplivala A olimpijsku normu u disciplini 200 metara delfin s vremenom 02:08.36, došavši direktno sa pripremnog kampa iz punog treninga, na jedno trenažno takmičenje u Barcelonu!

Lana je sa ovim rezultatom postala prva sportašica iz Bosne i Hercegovine koja je osigurala nastup na Ljetnim olimpijskim igrama Paris 2024.

Grad Mostar i cijela Bosna i Hercegovina imaju jedan sportski biser koji je će tek da zasija najsjanijim sjajem.

Dajte nam taj bazen više! Ako ga ovo dijete nije zaslužilo da ga rukama iskopate i napravite za mjesec dana, onda stvarno više nema potrebe da ovu temu više otvaramo ikad više. Lana sine, kapa Ti poda! Samo gazi i ne osvrći se - objavili su iz Kluba vodenih sportova Orka.

Lana Pudar osvojila je prvo mjesto na prestižnom takmičenju Mare Nostrum u Barceloni. Mlada Mostarka do prve pozicije stigla je furiozno, od starta do kraja utrke 200 metara delfin nije prepuštala čelnu poziciju, a kroz cilj je prošla s vremenom 2:08.36.

Pudar je iza sebe ostavila takmičarku iz Japana Airi Mitsui (2:08.82) i Helenu Rosendahl Bach iz Danske (2:09.41).

Bh. plivačica će na takmičenju koje okuplja svjetsku plivačku elitu nastupiti i sutra, a čekaju je izazovi u utrci 100 metara delfin.

Mare Nostrum je najjače plivačko takmičenje u Evropi koje se održava u tri susreta godišnje širom Mediterana. Ove godine održava u francuskom Canet-en-Roussillon (13. i 14. maj.), Barceloni (17. i 18. maj) i u Monacu (20. i 21.maj).