Mostarski Velež večeras u revanš susretu trećeg pretkola Konferencijske lige na Grbavici dočekuje Elfsborg. Prvi meč koji je odigran prošle sedmice u švedskom Borasu, završen je 1:1 što Veležu daje za pravo da se može nadati prolasku u play-off ovog takmičenja. 

Nakon završetka agresije na Bosnu i Herceegovinu, bosanskohercegovački fudbalski klubovi su u više navrata imali priliku odmjeravati snagu sa skandinavskim klubovima u okviru nekog od evropskih takmičenja. 

Ako uzmemo u obzir ukupni rezultat, tačnije konačnog pobjednika, naši klubovi imaju izjednačen omjer.

Naime, do sada su bh. klubovi u susretima sa Skandinavcima pet puta izlazili kao pobjednici, a isto toliko puta su i gubili. 

Brotnjo iz Čitluka je u susretu sa norveškim Vikingom ispao, Slavija iz Lukavice je pobijedila tada favorizirani Alborg, Zrinjski se susreo sa švedskom Frolundom i Malmeom, te danskim Odenseom i sva tri puta je bio poražen, Željezničar ima polovičan uspjeh, pobjedu protiv norveškog Lilestroma i poraz od švedskom AIK-a. 

Od bh. klubova Sarajevo se najviše puta susrelo sa timovima iz skandinavije i može se pohvaliti sa najboljim učinkom. Ekipa sa Koševa bila je bolja u susretima protiv švedskih ekipa Helsingborga i Orebra, te norveškog Haugesunda. 

Ukoliko večeras Velež izbori prolaz u play-off, bh. klubovi će sa skandinavskim klubovima imati omjer pozitivan skor.