U 2020. godini, od 281 miliona međunarodnih migranata širom svijeta, 63 miliona, ili 23 posto od ukupnog broja, rođeno je u Evropi, navodi se u istraživanju o međunarodnim migracijama Odjela za ekonomske i socijalne poslove Ujedinjenih nacija. Po veličini dijaspore, Bosna i Hercegovina spada među 20 zemalja Evrope s najvećim brojem svojih državljana koji žive u inostranstvu.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Bosna i Hercegovina ima najveći procent svojih stanovnika koji žive vani u odnosu na ukupan broj stanovnika koji žive u državi, blizu 50 posto. Dakle, milion i sedam stotina hiljada građana BiH živi u inostranstvu. IOM još navodi da je Bosna i Hercegovina, uz Litvaniju i Latviju, među tri države u Evropi koje su u posljednjoj deceniji doživjele najveći odliv stanovništva, više od 10 posto stanovnika otišlo je živjeti vani tokom posljednje decenije.

Što se tiče drugih dijelova svijeta, centralna i južna Azija bile su rodno mjesto drugog najvećeg broja međunarodnih migranata (51 milion), zatim Latinska Amerika i Karibi (43 miliona), istočna i jugoistočna Azija (38 miliona), sjeverna Afrika i zapadna Azija (38 miliona) i zemlje subsaharske Afrike (28 miliona). Relativno mali broj migranata u svijetu potječe iz Sjeverne Amerike (4 miliona) ili Okeanije (2 miliona).

Indija je zemlja s najvećom dijasporom. U 2020. godini 18 miliona osoba iz Indije živjelo je izvan zemlje svog rođenja. Ostale zemlje s velikom dijasporom jesu Meksiko i Ruska Federacija (po 11 miliona), Kina (10 miliona) i Sirijska Arapska Republika (osam miliona).

Od 20 zemalja ili područja s najvećim brojem međunarodnih migranata u inostranstvu 2020. godine, sve osim Afganistana i Sirije bile su zemlje sa srednjim ili visokim dohotkom.