Današnjim sastankom ozvaničena je koalicija za predstojeće prijevremene izbore za načelnika Travnika, koju će činiti Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka. 

Na današnjem sastanku dogovoreni su dalji koraci vezani za promociju kandidata i principi djelovanja koalicije na predstojećim prijevremenim izborima.

Dogovoreno je formiranje zajedničkog izbornog štaba, kao i izbornog programa, koji će uskoro biti predstavljen građanima Travnika.

Koalicija pod nazivom „Naša travnička priča“ za načelnika Travnika kandidovala je travničkog advokata Harisa Kanjižu, saopćeno je iz SDP-a BiH.

„Cilj koalicije jeste da promijeni paradigmu da načelnik Travnika mora biti iz SDA ili HDZ-a, što daje priliku da građani konačno izaberu načelnika koji će raditi u interesu svih građana Travnika“, navodi se u saopćenju SDPBiH. 

Da podsjetimo, gotovo istovjetnu retoriku Bh. blok je koristio u Mostaru, što je uzrokovalo pobjedu HDZ-a u utrci za gradonačelnika Mostara.

U tom smislu lider NiP-a Elmedin Konaković je, papagajski ponavljajući teze svojih koalicijskih partnera iz Naše stranke, uoči raspleta u Mostaru govorio:

„Mostar nije zaslužio ovo što mu SDA i HDZ rade. Svjedoci smo da su više od deceniju dana držali Mostar zatočenim u političkim raljama upravo ove dvije stranke. Još uvijek se nadamo da postoji minimum razumijevanja u SDA da to ne mora Bošnjak sa certifikatom iz SDA, nego da je mnogo realnije rješenje da Irma Baralija bude na čelu Mostara. Imaju priliku da izaberu bosanskohercegovačku priču u Mostaru, Irmu Baraliju na čelu grada koja ima ruke i sa zapadne strane.“

Repriziranje identične mostarske retorike u Travniku može značiti da će koalicija „Naša travnička priča“ potražiti glasove i na travničkoj zapadnoj strani – u bazenu glasova HDZ-a. Na koncu, bio bi red da HDZ vrati uslugu Bh. bloku u Travniku s obzirom da su upravo njihovim glasovima dobili gradonačelnika Mostara.

U svakom slučaju, od Bh. bloka, nakon odigranih izbora u Mostaru, Velikoj Kladuši, i Novom Travniku ništa više ne treba čuditi.