Danas je u Kantonu Sarajevo oboren rekord u broju zaraženih učenika osnovnih škola u jednom danu. Među 706 novoregistriranih slučajeva njih 149, odnosno 21 posto, odnosi se na djecu uzrasta od šest do petnaest godina.

Broj zaražene djece od 1. februara, kada je počelo drugo polugodište u Kantonu Sarajevo, svakodnevno raste, kao i njihov udio u ukupnom broju novooboljelih. Prvog februara među novozaraženim bilo je 8,1 posto djece od šest do petnaest godina, a taj se procent za desetak dana gotovo utrostručio.

Od početka drugog polugodišta u Kantonu Sarajevo registrirano je 796 slučajeva oboljele djece školskog uzrasta. To je ukupno 12,8 posto svih novozaraženih. S druge strane, januarski prosjek, dakle u periodu tokom raspusta, iznosio je 4,8 posto; u decembru je 8,9 posto, a u novembru 10,8 posto ove populacije bilo među novozaraženima.

Prisjetimo se da su "nadležni i odgovorni" naložili povratak u školske klupe 31. januara uprkos izuzetno lošim i upozoravajućim epidemiološkim indikatorima, isti dan kada su iz vladajuće koalicije zakazali online sjednicu skupštine Kantona Sarajevo i to zbog "pogoršane epidemiološke situacije u Sarajevu"!

Da će se situacija razvijati u lošem smjeru bilo je jasno još i prije početka drugog polugodišta, no Krizni štab, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje svjesno su se oglušili na mnogobrojne pozive da odgode početak školske godine na nekoliko sedmica ili barem uvedu opciju alternativnog modela online nastave.

Uzalud ih se upozoravalo da djeca, generalno, više obolijevaju od omikrona nego od drugih sojeva virusa korona, što potvrđuju i podaci o broju oboljele djece, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Kantonu Sarajevo, te da će povratak u školske klupe dovesti do eksplozivnog rasta broja oboljele djece. Uzalud je bilo skretati pažnju na činjenicu da je u slučaju omikrona broj hospitalizirane djece s težom kliničkom slikom veći nego prilikom prijašnjih valova prethodnih sojeva virusa korone. Uzalud se apeliralo da djeca u Bosni i Hercegovini generalno nisu vakcinisana te da je provođenje bilo kakvih higijensko-epidemioloških mjera među njima, naročito kada su nagurana u učionice, daleko teže nego među odraslom populacijom.

Grafikon iz Dnevnog biltena Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (9. februar 2022)

I ministar zdravstva Haris Vranić, ali i ministrica obrazovanja Naida Hota-Mumunović, očito imaju agende koje su im daleko važnije od zdravlja sarajevskih školaraca. Stoga su odlučili ignorirati sedmičnu incidencu, tj. sedmični broj zaraženih na 100.000 stanovnika, te iako se u Evropi, recimo u Italiji, škole zatvaraju a regija proglašava crvenom zonom kada incidenca pređe 250 zaraženih, odlučili otvoriti škole u trenutku kada je incidenca bila 945!

Sasvim očekivano, posljedice njihovih suludih i kriminano neogovornih odluka sustigle su nas već deset dana poslije, broj zaražene djece ali i udjela zaražene djece u ukupnom broju zaraženih je dramatično porastao i počeo obarati sve rekorde!

Zbog svega navedenog moramo opet postaviti pitanje koje smo postavili i prije deset dana: "Šta će se desiti ako nečije dijete, ili više njih, ne daj Bože, teže oboli ili čak premine zbog ovakve neshvatljive odluke Vlade Kantona Sarajevo? Ko će onda biti kriv kada bude kasno? Hoće li "nadležni i odgovorni" preuzeti krivicu ili će, kao po običaju, putem svojih medija skretati pažnju na marginalije, pisati Facebook statuse, pričati o svemu osim o vlastitim propustima te pokušavati odgovornost prebaciti na nekoga drugoga ili na "višu silu"? I šta bi to uopće značilo ljudima čiji bi životi bili nepovratno uništeni. Tada će biti kasno, kasno za sve."