Karimu Benzemi bit će suđeno zbog "saučesništva u pokušaju ucjene" svog nekadašnjeg suigrača Mathieua Valbuene u takozvanom slučaju sextapea. Sud u Versaillesu odredio je početak suđenja za 20. i 22. oktobar.

Francuz, 33-godišnji napadač Real Madrida, koji je zbog tog slučaja udaljen iz reprezentacije u oktobru 2015. godine, rizikuje zatvorsku kaznu do pet godina i novčanu kaznu od 75.000 eura, u slučaju koji pogađa i četiri druge osobe, sve optuženi za isti zločin.

Benzema je optužen da je potaknuo Valbuenu da plati ucjenjivačima kako ne bi objavili video sa intimnim snimkama u kojem se pojavljuje taj danas igrač grčkog Olympiakosa. Dio istrage koji izravno tereti Benzemu je onaj o njegovom razgovoru sa Valbuenom u oktobru 2015, kada su se obojica nalazila u cetru Clairefontaine u kojem se priprema francuska reprezentacija.

Benzema je navodno rekao svom suigraču da bi ga mogao "upoznati s nekim kome može vjerovati", a ko će mu pomoći da spriječi objavljivanje kompromitirajućeg sadržaja. Sada sud mora razjasniti je li ta ponuda bila samo savjet prijatelja ili orkestrirani pritisak da se izvrši zločin.

U optužnici se tvrdi da je Axel Angot, tehničar od kojeg je Valbuena zatražio pomoć s novim mobitelom kako bi mu spasio podatke sa starog telefona, ukrao videozapis odnosa igrača sa svojim partnerom. Angot i njegov prijatelj Mustapha Zouaoui kontaktirali su Valbuenu tražeći novac kao ne bi objavili snimke. Valbuena je odbio platiti i sve prijavio policiji.

Navodni ucjenjivači kontaktirali su drugog igrača, Djibrila Cisséa, kako bi uvjerili Valbuenu da treba platiti. Kako su bili neuspješni, obratili su se Karimu Zenatiju, Benzeminom prijatelju iz djetinjstva, kako bi od njega tražili posredovanje. Nakon razgovora s Valbuenom, Benzema je nazvao Zenatija i komentirao da „nas ne shvaća ozbiljno".

To, prema optužbi, pokazuje da je igračl Reala bio dio zavjere.

U telefonskom razgovoru, čini se da se Benzema i Zenati smiju Valbueni i komentiraju da će "biti smijeha" ako video na kraju bude objavljen. Benzema u drugom razgovoru koji je također dio dosjea opisuje Mathieua Valbuenu kao "tarlouze" (peder), mada je kasnije kazao kako je to rekao "prijateljski".