Na vratima stana katoličke porodice nastanjene u Sarajevu, koja su uoči nadolazećih praznika ukrašena božićnim vijencem, nedavno su ispisane prijeteće i uvredljive poruke. “Hoćete li da vas kalašnjikovim išaram, imam ga?”, “Tu sam katolici, da vas prekrstim”, “Hoće li neko sa mnom ta-ta?” – grozne su rečenice uz koje je stajao potpis “Emir”. Sarajevska policija ubrzo nakon toga objavila je informaciju da je poruke ispisao duševni bolesnik i da će u što skorijem periodu biti smješten u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

S obzirom na to da je slučaj u izuzetno kratkom periodu riješen, da je identificiran počinilac koji će na adekvatan način biti tretiran, ostaje nejasno šta je motiviralo neke lokalne političare da se uopće jave i svojim izjavama naprave pravu pometnju. Gradonačelnica Benjamina Karić je, iz samo njoj poznatih razloga, izjavila da bi ovaj incident “mogao biti posljedica izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”. Ovom rečenicom potcijenila je inteligenciju svih Sarajki i Sarajlija nekatolika, koji su, kako ona indirektno poruči, toliko tupavi da će prijetiti i vrijeđati komšije samo zbog toga što su čuli da je predsjednik susjedne nam države lupao gluposti nekoliko dana prije.

Iako je, vjerovat ćemo, imala dobru namjeru, ona je bez ikakve potrebe i osnova uznemirila katolike koji u Sarajevu dugo žive u miru i slozi sa sljedbenicima drugih religija. Ispade da će stanovnici glavnog grada naše države koji nisu katolici i koji se nacionalno ne izjašnjavaju kao Hrvati čim čuju ili pročitaju neku izjavu Dragana Čovića, Zorana Milanovića ili, ne daj Bože, Zlatka Hasanbegovića odmah uzeti flomaster u ruke i hitro se zaputiti prema vratima prvog katolika. Koliko se svojom izjavom ukanalila Benjamina Karić, najbolje govori činjenica da je stiglo saopćenje i iz Naše stranke, inače poznate po šarenoj lepezi besmislenih reakcija i inicijativa, u kojem oštro kritiziraju njen istup iako su Naša stranka i gradonačelnicin SDP koalicioni partneri u Kantonu Sarajevo.

Benjamini Karić treba toplo preporučiti da ozbiljno razmisli o staroj narodnoj: Triput mjeri, jednom sijeci. Iako je požurila osuditi grozni akt i usput javnosti predočiti svoju pretpostavku o njegovom uzroku, svojim riječima je upravo ona pridonijela stvaranju panike.