Zapažene kampanje za podizanje svijesti oduvijek su bile dio DNK Benettona. Pogotovo otkad je na čelu kreativnog odjelas došao fotograf Oliviero Toscani, koji je više od tri desetljeća činio tandem s Lucianom Benettonom, dušom carstva koje ne posjeduje samo tekstilni brend, već i druge firme iz drugih sektora.

Sada je polemika izašla iz okvira marketinga jer je Benetton lansirao liniju uniseks hidžaba koju je dizajnirao Ghali, talijanski pjevač tuniskog porijekla.

Riječ je o kolekciji od oko 45 modela za djecu i odrasle, koja uključuje majice, trenerke, trenirke s frazama napisanim na arapskom... i reinterpretaciju hidžaba koji koriste muslimanke. Benetton prodaje ovaj odjevni predmet putem svoje web stranice u četiri različite boje i za nešto manje od 30 eura.

Nije prvi put da se hidžab pojavio na modnim pistama kako bi postao još jedan dodatak u ženskoj garderobi. Dolce & Gabbana je 2016. lansirao kolekciju za muslimanke u kojoj je zvjezdani komad bio ovaj odjevni predmet. Novost je u ovom slučaju da Benetton sada islamski veo pretvara u proizvod pogodan i za muškarce.

“Hidžab je unikatan odjevni predmet koji sam jako želio. Nije bilo otpora firme da ga uvrsti u kolekciju”, rekao je Ghali tokom predstavljanja linije odjeće. “Kad sam bio dijete, maltretirali su me u školi, nije me imao ko predstavljati”, priznao je umjetnik prisjećajući se svoje adolescencije u Milanu kao sin imigranata.

„Umoran sam slušati kako je sve arapsko ili tunisko povezano s nečim negativnim," kazao je. «Kad sam bio mali, moja majka se bojala da ću izaći sa svojim arapskim prijateljima, više je voljela da imam prijatelje Talijane. Sada mislim da je važno reći da je ta raznolikost dodatna vrijednost, to je ono što me čini jedinstvenim”, rekao je 27-godišnji muzičar.

"United Colors of Ghali" naziv je kolekcije koja je izazvala bijes na društvenim mrežama u nekim evropskim zemljama ali ne i u Italiji, gdje je predstavljena u septembru. "Ovo je neozbiljnost", osudila je europarlamentarka Maria Eugenia Palop. «Banalizirate i vjerska opredjeljenja i borbu žena. Pretvorite sve u proizvod“, kazala je dok je, sa druge strane, novinarka Ebbaba Hamid, kazala da je to novo "poniženje" muslimanskih djevojaka i žena.