Popis bogatog inventara, u kojem se nalazi 120.000 artefakata i predmeta koji se nalaze u Afričkom muzeju u Briselu, glavnom gradu Belgije, dostavljen je premijeru Konga Jean-Michelu Sami Lukondeu.

Poznato je da je većina predmeta u muzeju donesena iz Konga.

Nakon dostavljanja inventara, komisija dvije zemlje utvrdit će koji su artefakti "ilegalno" dovezeni u Belgiju i oni će biti vraćeni u Kongo.

Među artefaktima u Afričkom muzeju nalaze se mnogi predmeti, kao što su maske, statue, posude, alati ukradeni iz ove centralnoafričke zemlje između 1885. i 1960. godine

Ovaj potez Belgije neki istraživači i zaštitnici prava smatraju nedovoljnim. Činjenica da se popis ne objavljuje u javnosti, izaziva zabrinutost u pogledu transparentnosti.

Posljednji pokušaj belgijske vlade također se smatra pokušajem kralja Filipa da se suoči sa svojom kolonijalnom prošlošću i još jednom pruži maslinovu grančicu Kongu, uoči njegove posjete toj zemlji sljedećeg mjeseca.

Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde posjetit će Demokratsku Republiku Kongo s premijerom Alexanderom De Crooom i ministrima od 6. do 10. marta.

Kralj Filip prošle je godine izrazio žaljenje zbog nasilja i progona u Kongu tokom belgijske vladavine.

Kongo je bio belgijska kolonija skoro 80 godina. Naročito tokom vladavine kralja Leopolda II između 1885. i 1908. godine, zemlja koja je sada Demokratska Republika Kongo bila je pljačkana godinama.

Kongo je stekao nezavisnost 1960. godine.