Behudin Husić pušten je iz pritvora Okružnog suda u Bijeljini, potvrdila je za Faktor njegova advokatica Mirna Avdibegović.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića su uhapsili 14. septembra po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Okružni sud u Bijeljini. Optužen je kao saizvršioc za ubistvo četiri osobe srpske nacionalnosti u mjestu Krušev Do kod Srebrenice.

“Mi sporimo postojanje osnovane sumnje da je Behudin Husić počinio krivično djelo. Istakli smo navode iz odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji podnijetoj u predmetu Nedžada Husića, suoptuženika u ovom predmetu. Tada je Ustavni sud utvrdio da osnovna sumnja nije obrazložena, a u toj odluci se kao suoptuženi navodi Behudin Husić, dakle ta odluka se i na njega odnosi”, rekla je advokatica Avdibegović.

Husić je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine s još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. Ondje nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je poslije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš osuđeni su na ukupno šezdeset godina zatvora.

Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu, “srebrenička trojka” razmijenjena je u januaru 1999. godine po protokolu između Federacije BiH i Republike srpske, a sada ih se ponovno traži za isto krivično djelo ubistva.

(Izvor: Faktor)