Mirza Hatić živopisni je lik s društvenih mreža, a nedavno je izašao iz zeničkog zatvora. Tamo je bildao i učio borilačke vještine, a još dok je bio iza rešetaka, na društvenim mrežama započeo je verbalno tripetavanje sa superzvijezdom srpskog podzemlja, narcisoidnim lajavcem Aleksandrom Kristijanom Golubovićem. Pošto Hatić tvrdi da je uz fizičku renesansu doživio i onu duhovnu te se vratio islamu, ubrzo je verbalni sukob poprimio i dozu međunacionalne netrpeljivosti, što je još više zainteresiralo široku publiku željnu organiziranja MMA meča između dva bivša zatvorenika. No, Hatić je došao i u fokus političkih previranja kada je dao intervju u kojem tvrdi da voli Aliju Izetbegovića i podržava SDA i Bakira Izetbegovića, a negativno se izjašnjava na pojave Dine Konakovića i Denisa Bećirovića.

Započela je polemička hajka, a i oni skloni SDA tvrdili su da je riječ o osuđeniku i robijašu te je vrlo loše po SDA što je pušteno da ju on podržava. Kao da je neko mogao birati koga Hatić podržava!? Ipak, promućurniji su ustvrdili da u današnje vrijeme nema loše reklame, a Hatić je superzvijezda društvenih mreža, antiheroj sarajevskog asfalta, a iako je dio srpskog zadrugaškog vala, neka je nova Facebook verzija Babuke kojeg se voli. Hatić, naravno, nije dio nikakve službene političke kampanje i ima pravo da podržava i voli koga god hoće. Ima to pravo i koruptivni kum iz RS-a i otvoreni politički terorist Milorad Dodik, pa što ne bi i Mirza Hatić?! Ima pravo na svoje političko opredjeljenje popularni bh. muzički sastav “Dubioza kolektiv”, pa što ne bi Hatić koji predstavlja lik (subjekt) iz njihove pjesme, naprimjer one pod naslovom Himna generacije

Međutim, problematiziranje Hatića, ponajviše od “Trojkinih” megafona, otkriva društvenu patologiju, teško licemjerje i bilo bi vrlo zanimljivo kao predložak za naučne istraživače iz oblasti psihijatrija. Hatić je iz svoje perspektive, neke fajterske i ulične, rekao: “Ja to vidim tako i tako i to je za mene jednostavna računica.” U isto vrijeme dok se problematizirala ova izjava u javnosti, pojavila se vijest da Mirsad Kukić podržava Denisa Bećirovića. Mirsad Kukić, čovjek s američke crne liste, nekadašnja slika i prilika korupcije i kriminala koji se povezivao sa SDA, lokalni diktator i suveren – može li takav biti bolji od Hatića? Ne, može biti samo gori! Za razliku od Kukića, Hatić vrlo transparentno govori o svojoj društvenoj ulozi bivšeg kriminalca i bivšeg zatvorenika.

A šta je Fuad Kasumović? Je li on bolji od Hatića? I on odnedavno podržava Bećirovića i islam mu je jednak radikalizmu, a za sebe tvrdi da je nevino utamničeni gradonačelnik kojeg je “25 sati na dan” (sic!) ubijala SDA. Dok čeka suđenje, nedavno je dao intervju prepun nesuvislosti, netačnosti i površnosti koje bi se postidio svaki solidnije informirani sarajevski taksista. 

A šta je SDP osuđenik za davanje lažnog iskaza Zukan Helez? U poredbi s tim agresivnim mračnjakom iz kafane, Hatić je običan zabavljač i šoumen. I sada smo mi pred jednim društvenim izazovom da uzmemo Hatićevu izjavu kao dokaz da SDA podržavaju kriminalci, dok istodobno Dino Konaković javno kaže da po čaršiji hoda s pištoljem i da ima ustrojene čaršijske jedinice po uzoru na Patriotsku ligu.

Hatić se junači na Facebooku i verbalno sukobljava s Golubovićem. “Izađi u ring, Kiki”, viče dok mu ovaj odgovara “jajaro”, a masa aplaudira. Riječ je o trenutno popularnom formatu virtualnih zadruga, koje su posebno naglašene u Srbiji, gdje su “opasni momci s asfalta” i “legende devedesetih” dio mainstream kulture. Ko je koga ubio u sačekuši, ko je kome stisnuo šamar, ko je uz mafijaško-kriminalnu karijeru bio i pravi srpski patriota pa je sudjelovao u srpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, nametnulo se kao dio srpskog urbanog mita koji očito nadahnjuje tamošnji puk. Takva se subkultura izmiješala s reality programom te može izazvati popriličan šok kada spoznate koje su magnitude popularnosti tamošnjih natjecatelja.

Nije samo Golubović megazvijezda, već je preljubnička afera Tuzlanke Dalile u srpskoj “Zadruzi” odjednom postala glavni interes tamošnjih stanovnika, a srpski mediji nahrupili su u grad soli te pokušavaju saznati svaki detalj iz života heroine srpskog realityja, koju označavaju i kao “muslimanku”. Svi sve znaju, posebno s koliko je momaka spavala prije nego je postala preljubnica i muža Srbina uživo prevarila s Hrvatom. Srpska zadrugaška antikultura je prevladala, a državne granice za neukus kao da ne postoje. Građane, kojima su inače puna usta o tome kako je nemoguće živjeti dok se “nacionalisti svađaju” pa “treba što prije pokupiti krpe i pobjeći”, odjednom otkrivamo kao gledatelje srpskih zadrugaških svađa i preljuba koje su asimilirale njihovu pažnju.

Pažnju je prošle sedmice nakratko zaokupio i neurohirurg Kemal Dizdarević, koji otvoreno prozivajući Sebiju Izetbegović poručuje “KCUS je moj!” Šta je to? Privatizacija javne imovine, izljev bijesa jednog kabadahije koji se u javnosti natura kao ugledni doktor. Dizdarević je zapeo u Saudijskoj Arabiji u nekoj bolnici na kraju (ili početku) pustinje, a za Hadžifejzovića je otkrio da je saudijski političko-društveni sistem maltene uzor za svakoga ko želi uređeno društvo. Šta bi na to rekao Fuad Kasumović, na sve one saudijske šerijatske kazne, na pogubljenja, na rezanja ruku lopovima, naručivanja ubijanja novinara i slično?

Na kraju, šta je uopće Face TV i njezin vlasnik? Može li on biti gori od Hatića i Golubovića zajedno? Hadžifejzović je srodnik srpskog voditelja i vlasnika TV kuće Milomira Marića. Ipak, za razliku od Hadžifejzovića, Marić se zadržava u formatu TV šoua, drži distancu na relaciji voditelj – gost – gledatelj. Kakav god Milomir bio grozomorni medijski četnik povezan sa srbijanskim centrima moći, čini se profesionalniji od Hadžifejzovića, koji je glavni protagonist vlastite antitelevizije. Gosti su dio političke kampanje, a gledatelji su žrtve. A Hatić je za razliku od Senadovih sagovornika, koji na “imena, imena” laju do u besvijest, barem pošten do te mjere da ne skriva šta je i što predstavlja.

A mi sigurno znamo za koga će navijati jajare iz “Trojke” ako ikada i dođe do meča između Hatića i Golubovića.

Za jajaru sa Zvezdare. Za koga drugoga?!