Prema provjerenim informacijama s kojima raspolažemo, iz Izraela je Draganu Čoviću stiglo nekoliko desetaka miliona maraka pomoći da se “riješi muslimanskog političkog faktora”. Rekli bismo da je riječ o nekoj uroti koja nadilazi naš razum, stvaranju nove Zapadne obale, getu za Bošnjake, palestinizaciji usred Evrope. No, prema svemu sudeći, barem u prvoj fazi, nije predviđen taj scenarij. Za sada je u pitanju osiguravanje temelja, krupnom biznisu, zaštiti uloženog i akumulaciji novca.

Naime, posrnuli mostarski Aluminij je preuzeo  predsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri iz Izraela. Čovićevi mediji ga opisuju kao hrabrog vizionara, maltene požrtvovnog ulagača koji zavrće rukave i s radnicima u trećoj smjeni dijeli dobro i zlo. I ne samo to. On je nešto poput Sv. Nikole za bosanske Hrvate. Osim što je novi predsjednik Židovske općine Mostar, u Upravi je fudbalskog kluba HŠK Zrinjski, a piše se da otvara ekskluzivnu umjetničku galeriju u Mostaru te se nižu floskule kakve čitamo u ženskim magazinima da ovaj mecena iz obećane zemlje društvenu odgovornost vidi kao svoju životnu misiju. No, iza spasitelja koji je Hrvate došao izvesti iz muslimanskog ropstva, prema informacijama koje se mogu čuti od dobro upućenih izvora, krije se nešto sasvim drugo.

Aluminij je, naime, neisplativ zbog skupe struje. Prošle godine EP HBHZ tražila je da joj EP BiH proda struju jer zbog loše hidrološke godine bilježili su deficit i nisu mogli zadovoljiti potrebe Aluminija. Međutim iz EP BiH su naznačili da im ne žele prodavati struju jer je mogu izvesti po znatno većoj cijeni. Priča iz dobro upućenih izvora glasi: Da bi Grossov Aluminij bio profitabilan, on pokušava preko Čovića preuzeti Federalno ministarstvo rudarstva, industrije i energetike na način da ga razdvoji i da dobije ugovor o kupovini jeftine struje i od EP BiH. Na tom putu prema nekim izvorima već su pojedini iz šestorke dobili “hedije”.

Nije zanemariva ni informacija da je Izrael nedavno proglašen službenim partnerom Mostarskog sajma 2023. godine. A ko je ponovo centralna ličnost?  Partnerstvo sajma 2023. godine prva je inicijativa nedavno osnovane Privredne komore Države Izrael u BiH i njenog predsjednika Amira Grossa Kabirija, a podržava ga i izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova. U saopćenju i najavi ovog događaja saznali smo da postoji i direktor Odjela za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela, a najavljuje se da je ovo tek prva od mnogih inicijativa koje će uslijediti.

Čović zadovoljno trlja ruke. Samo još da se riješi ovih bezobraznih Bošnjaka muslimana iz SDA koji se nešto solidarišu s Palestinom i imaju prijateljske odnose s Turcima, koji u Kudsu vide nešto sveto i mogli bi raditi probleme. Uostalom, Izraelci imaju model, i poslovni i sigurnosni, kako se postepeno, korak po korak, gumeni metak po gumeni metak, bager po bager, suzavac po suzavac, naselje po naselje, riješiti tih nečistih muslimana koji zagađuju prostor, kako stvoriti ekonomski lebensraum, neopterećen nekim kočničarima – muslimančićima, muhamedancima, jahačima deva i pušačima nargila, merhametli Bošnjama s kojima nikada nisi načisto jer mogu se odjednom pretvoriti u nepokolebljive gazije i u roku nekoliko dana doći nadomak Banje Luke pa im moraš iz Washingtona prijetiti bombardiranjem.

Sve to se pred našim očima događa usred i u ime Evrope i evropskog puta, naravno. Čak i poslovne veze i vezice Naroda i Pravde u Dubaiju s društvancima onkraj razuma je u ime Evrope. I šta je to nekoliko desetina miliona za hedije kome god treba i za što god treba da se riješi to muslimansko pitanje? Pogotovo je to lahko ako se uzme u obzir percepcija muslimana, orijentalistička dakako, da vole samo sijeliti, srkati kahvu, općiti i jesti. Potplati ih da mogu uživati i uzmi im zemlju, struju, vodu, uzmi im zrak koji dišu.

I da, kada ovo pročitate, nemojte slučajno da biste povisili glas, jer bi vas mogli optužiti za antisemitizam. Nema veze što su Bošnjaci narod koji je spašavao Jevreje, koji je potpisivao muslimanske deklaracije za spas Jevreja od ustaških i nacističkih progona. Čovićevi heroji su imena ulica ustaških koljača kojih se preko noći odrekao u ime novostečenih izraelskih prijatelja. Baš kao što su i četnici obrijali bradu. Nema brade, četnik ostao četnik. Isto je i s ustašama. Ma koga briga. Glavno da teče struja.

Nedavno smo vidjeli i izraelske bilborde po Sarajevu. Čestita se, označava se teritorij. No, kako stvari stoje, sve je sasvim potamam. Nova vlast će relaksirati međunacionalne odnose. Edin Forto iz Naše stranke kaže da će Dodikov SNSD „zauzeti proveropski kurs“. Kaže to hudnik nekoliko dana nakon što je Dodik organizirao vojni marš na ulazu u Sarajevo. Ne postoje više riječi kojima bismo opisali razmjere izdaje, maloumnosti i ludila u koje nas uvodi šestorka.

I nekako u svemu tome stigla je vijest Svjetske banke da Bosna i Hercegovina bilježi ekonomski rast 4%, da je bolja od većine država u regionu, uključivši Srbiju, da je Federacija BiH ekonomski motor države, da je Rs gotovo duplo slabija. Ovo čudo je bez sumnje osigurala SDA, odnosno njen ekonomski genije na funkciji premijera Federacije BiH Fadil Novalić. Uprkos svemu. A najviše uprkos stotinama miliona dolara koji su upumpani da se pod paskom borbe protiv proruskog utjecaja rješava „muslimansko pitanje“ i medijski sotonizira liderstvo SDA. I zamislimo sada da su svi ti naši navodni spasitelji sa Zapada (s priključcima na Istoku) koji su došli otimati državne resurse sve te stotine miliona dolara uložili u ekonomiju i dobrobit države i građana o kojoj toliko pričaju. Rast bi bio puno veći. Uzalud. Jer „muslimančići“ ne smiju rasti. Oni moraju ostati mali, u deminutivu.