Za ponedjeljak, 6. juna, zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike srpske s jednom tačkom dnevnog reda "Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjedonosnoj situaciji - mjesto i uloga RS-a". 

Tim povodom zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u NSRS Begija Smajić saopćila je da vlasti u RS nastavljaju s "besmislenim trošenjem i sredstava i vremena raspravljajući o temama koje nisu u ingerenciji entiteta, nego države".

"Mjesto za smislenu raspravu o međunarodnim odnosima jeste u Predsjedništvu BiH koje je po Ustavu zaduženo za vođenje međunarodnih odnosa. Milorad Dodik, koji je član tog istog Predsjedništva, godinama zamajava svoje sljedbenike kako je bh. entitet RS međunarodni subjekt. U isto vrijeme se poziva na poštivanje Ustava BiH kada se prepadne dodatnih sankcija", kazala je Smajić. 

Ističe da je slična stvar s bezbjednošću ili sigurnošću. Na državnom nivou, kaže, postoji Ministarstvo sigurnosti ili bezbjednosti koje je u sastavu Vijeća ministara koje vodi član SNSD-a Zoran Tegeltija. Entiteti, kako navodi, imaju ministarstva unutrašnjih poslova jer se entiteti time bave, uz koordinaciju sa vrha države.

"Suprotno ovome predložila bih raspravu o temi obmana građana od strane aktuelne vlasti po raznim pitanjima (ustavne ingerencije entiteta, tihi povratak u državne institucije, konstantna proizvodnja međunacionalne mržnje, javni antisemitizam i islamofobija koju promovira Dodik), koja su razlog iseljavanja stotina hiljada mladih ljudi. Sve to se dešava za vrijeme dvodecenijske vladavine Milorada Dodika" napisala je u današnjem saopćenju Smajić.