Begija Smajić, poslanica Koalicije Zajedno za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj skupštini Republike srpske, na današnjem nastavku sjednice ovog parlamenta osvrnula se na jučerašnji potez Nebojše Vukanovića, koji je obukao maskirnu uniformu te kazao da je “spreman za borbu”, ali i to da je vladajuća struktura “kapitulirala pred Bakirom Izetbegovićem” i da “od Vojske Republike srpske nema ništa”. Begija Smajić danas je istakla da uniforma VRS-a vrijeđa žrtve, da su u uniformi VRS-a počinjeni zločini, koji uključuju i Genocid nad Bošnjacima, te da je po međunarodnim presudama odgovorna za te zločine.

Ovih nekoliko izrečenih istina bilo je dovoljno da se svi poslanici, osim onih iz Koalicije za BiH, ujedine, bez obzira jesu li pozicija ili opozicija, te da krenu u napad na Begiju Smajić. Nebojša Vukanović pozvao ju je da se izvini, tvrdeći da VRS nije osuđena za Genocid, a potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, član Ujedinjene Srpske, inače koalicionog partnera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, VRS je nazvao “oslobodilačkom i slobodarskom” armijom, a Oružane snage Bosne i Hercegovine “žalosnim”. Vrhunac se desio kada potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić-Jovičević, članica Srpske demokratske stranke, koju je osnovao njen otac Radovan Karadžić, doživotni oduđenik za Genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, nije dopustila Begiji Smajić da replicira na lavinu napada.

Kako kaže Begija Smajić za Stav, ona nije rekla da je VRS genocidna, već da je osuđena za zločin genocida, što je pravna činjenica.

“Smatram da jedan cijeli narod ne treba da se osjeća krivim i odgovornim za te zločne, nego očekujem od njih da se distanciraju od onih koji su činili ratne zločine. Način za takvo nešto je i da ne nose te uniforme. Ja se uopće nisam ružno osjećala pri njihovom repliciranju, jer svi oni negiraju Genocid i od njih bi me iznenadila suprotna reakcija. Šta očekivati od onih koji odlikuju presuđene ratne zločince“, upitala je.

Također, naglasila je da je razlika između nje i njih ogromna, jer je ona žrtva Genocida, a poručila je da se oni preispitaju i pokušaju doći do odgovora šta su.

“Očito je da ne vole čuti istinu, jer nisu ni Ratko Mladić niti Radovan Karadžić ubijali i protjerivali Bošnjake i Hrvate lično, pa da govorimo o njima kao individuama, već su to činili pripadnici VRS-a i Policije RS-a. Tačno onako kako i piše u Haškim presudama“, dodala je.

Podsjetimo da je Nebojša Vukanović jučer u skupštinskim klupama obukao maskirnu jaknu uz riječi da je kupio sebi “uniformu, pancir, šljem i sistem za vezu”. Pitao je vladajuću strukturu dokle je došla priča o formiranju VRS-a, čime je nastojao isprovocirati Milorada Dodika, koji je planirao osnovati entitetsku vojsku kroz prijenos nadležnosti Oružanih snaga BiH, ali je Vukanović ovim činom samo duboko uznemirio Bošnjake.