Grad Beč će pomoći vakcinaciju djece od 5 godina protiv Covida, bez zvaničnog odobrenja EU, objavili su zvaničnici u četvrtak.

“Potražnja za vakcinacijom djece protiv Covida je velika”, rekao je Peter Hacker, bečki službenik za javno zdravstvo. “U ovoj fazi pandemije ne smijemo gubiti vrijeme u Austriji, jer je pandemija uzima sve mlađe i mlađe”, dodao je.

Prema gradskom prijedlogu, pedijatri će od petka, 12. novembra, odobriti primjenu vakcine BioNTech-Pfizer za djecu.

Regulatori EU još nisu odobrili nijednu vakcinu protiv Covida za djecu mlađu od 12 godina. Austrija, zajedno s ostatkom Evropske unije, čeka odluku Evropske agencije za lijekove, koja je 18. oktobra započela proces odobravanja BioNTech-Pfizer vakcine za uzrast od 5 do 11. godine. Odluka se očekuje u narednim mjesecima. U Sjedinjenim Državama, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti formalno su odobrili Pfizer-BioNTech vakcine za djecu tog uzrasta u utorak.

Dok privatni doktori daju vakcinu djeci u nekoliko evropskih zemalja, uključujući u Austriju, čini se da je ovo prvi sistematski program vakcinacije za djecu koji organizira neka državna institucija.

U Beču će moći da se vakciniše do 200 djece svakog dana u 34 gradska centra za vakcinaciju, rekao je općinski portparol, koji je dodao da je grad spreman proširiti kapacitete ako se potražnja pokaže velikom. Beč još traži licencirane pedijatre koji bi u centrima provodili vakcinaciju.

Odluka je došla u trenutku kada Austrija prolazi kroz još jedan pandemijski val. Zemlja je prijavila oko 481 slučaj na 100.000 ljudi tokom protekle sedmice, što je više nego dvostruko od stope slučajeva u susjednoj Njemačkoj. U Beču, koji ima 1,9 miliona stanovnika, austrijska vlada prijavila je u srijedu 1.479 novih slučajeva.

Samo 63 posto Austrijanaca je u potpunosti vakcinisano.

Gradski zvaničnici u Beču također su rekli da će pooštriti mjere od 12. novembra, tako što će zabraniti ljudima bez dokaza o vakcinaciji ili oporavku od infekcije da posjećuju restorane, barove, muzeje i određene trgovine, poput frizerskih salona.

(Izvor: The New Yortk Times)