Očevici i preživjeli rekli su da su vojnici, neki su imali samo 17 godina, skupili seljane prije nego što su muškarce odvojili i ubili. Čini se da video snimci i slike iz incidenata pokazuju kako je većina ubijenih prvo mučena i sahranjena u plitke grobnice.

Ubistva su se dogodila u julu, u četiri odvojena incidenta u gradu Kani - uporištu opozicije u okrugu Sagaing u centralnom Mijanmaru.

Portparol vojne vlasti u toj zemlji nije negirao optužbe.

Vojska se suočila s otporom civila otkako je preuzela kontrolu nad zemljom u februarskom državnom udaru, smijenivši demokratski izabranu vladu koju je vodila Aung San Su Kyi.

BBC je razgovarao s jedanaest svjedoka u Kaniju i uporedio njihove iskaze sa snimcima s mobilnih telefona i fotografijama koje je prikupila nevladina organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva Myanmar Witness koja istražuje kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Najmasovnija ubistva dogodila se u selu Yin, gdje je najmanje četrnaest muškaraca mučeno ili na smrt pretučeno, a njihova tijela bačena u šumovite jaruge.

Svjedoci u Yinu - čija imena smo sakrili da bismo zaštitili njihov identitet - rekli su za BBC da su muškarci bili vezani užadima i premlaćivani prije nego što su ubijeni.

Čini se da su ubistva kolektivna kazna koju je vojska izvršila zbog napada na njih od strane grupa civilnih milicija u tom području, koje traže da se obnovi demokratija.

Borbe između vojske i lokalnih ogranaka Narodne odbrane - zajednički naziv za grupe civilnih milicija - intenzivirale su se na tom području u mjesecima prije masovnih ubistava, uključujući sukobe u blizini Zee Bin Dwina.

Jasno je iz vizuelnih dokaza i svjedočenja, koje je prikupio BBC, da su muškarci bili posebno targetirani, što odgovara obrascu koji je uočen širom Mijanmara u posljednjih nekoliko mjeseci, kada su se muški seljani suočili s kolektivnim kažnjavanjem zbog sukoba između snaga Narodne odbrane i vojske.

Ujedinjeni narodi trenutno istražuju navode o masovnom kršenju ljudskih prava koje je izvršila vojska Mijanmara.