U vrijeme pometnje, kada se tanka pokorica civiliziranih obzira i normi raspline, pokazuje se, prvo i neizbježno, opasno lice surovosti i sirovosti, kao izraz i odraz rušilačkih namjera i djela. Moralni obziri popuštaju; duhu se sučeljava snaga; slobodoumnosti se sučeljavaju animalni impulsi sirove mržnje.

Naravno, u takvim prilikama i okolnostima najprije stradaju obzirni i osjetljivi ljudi.

Slobodoumni ljudi, plašeći se da ih udruživanje ne približi nasilju ili bezobzirnosti, klone se, bježe ustranu, misleći, često pogrešno, da je zlo za vremena, da će proći, pa će se oni ponovo kretati u prostorima dobra, ljubaznosti, poštovanja čovjeka i njegovog identiteta.

Međutim, pokazalo se, to je veoma kobna zabluda. Nasilje ima svoju logiku, svoju “poetiku” i, što je najfatalnije, svoju fiziku. U Mostaru su je demonstrirali fašisti, crnokošuljaši, tako što su polupali sve i jednu od 700 spomen-ploča na Partizanskom groblju u Mostaru. Činili su to u više navrata u proteklih 27 godina poraća.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine, izgrađen 1965. godine, u čast poginulim partizanima Narodnooslobodilačkog pokreta iz Mostara u Drugom svjetskom ratu. Djelo je čuvenog jugoslavenskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Struktura kompleksa podijeljena je u četiri povezane cjeline; prilaznu kompoziciju, koja, prolazeći kroz sljedeće cjeline protkane simbolikom, prilazi gornjem dijelu, ustvari samom groblju podijeljenom na terase, a na kojima se nalazi oko 700 kamenih nadgrobnih ploča apstraktnog oblika koje asociraju na presječeno deblo stabla (simbol prekinute mladosti) s uklesanim imenima poginulih boraca, pa sve do najviše terase na kojoj je postavljena velika fontana u obliku četveroslojnog zupčanika koji simbolizira pokretačku snagu.

Raznolikost etničkih pripadnosti, koja je vidljiva iz imena ugraviranih na nadgrobnim obilježjima, svjedoči o etničkoj i vjerskoj raznolikosti onih koji su se borili u NOP-u protiv domaćih i stranih fašističkih falangi. I upravo je to ono što hercegovačke neonacističke falange žele obrisati, uništiti svaki trag takvog poimanja svijeta i odnosa u njemu. Javna je tajna da u “miru” vandali za politiku odrađuju one prljave poslove koje su ratu odrađivali psi rata.

Hercegovačke crnokošuljaše do sada je štitila HDZ-ova politička vrhuška, kao i policijsko-tužiteljska oligarhija pod njezinim patronatom. Čini se da je krajnje vrijeme da se taj bastion kojem je na čelu notorni i legitimni epigon krivoustog konačno sruši.