Fudbalski klub Barcelona stvorio je prvi NFT u svojoj historiji: audiovizuelno digitalno umjetničko djelo koje oživljava trenutak u kojem je Johan Cruyff, 22. decembra 1973. godine, „poletio“ kako bi postigao čuveni gol protiv Atlético Madrida.

Digitalni rad, nazvan „In a way, immortal“ (Na neki način besmrtan), naći će se na aukciji kod Sotheby'sa, koji je organizirao hibridnu, fizičku i internetsku ponudu, koja uključuje četiri dodatna NFT-a sa nepokretnom slikom animirane verzije.

Djelo, koje je nastalo zahvaljujući angažmanu organizacije World of Johan Cruyff, kupac može platiti u kriptovaluti a takođe će dobiti priznanje kao Barçin digitalni ambasador.

U trajanju od 40 sekundi, Besmrtnik je na neki način popraćen originalnom zvučnom podlogom koju izvodi orkestar od 30 članova, koji uključuje stvarne zvukove sa stadiona Camp Nou i navijača FC Barcelone. To je prvi NFT u kolekciji od deset radova koji će biti predstavljeni u nadolazećim mjesecima; svaki s simboličnim trenucima i likovima FC Barcelone.