Barça je pred bankrotom, objavljene brojke o finansijskom stanju kluba  oslikavaju apsolutno užasnu situaciju. Ukupni dug trenutno iznosi milijardu i 173 milion eura, od čega je 730 miliona kratkoročni dug.

I, što je još gore, klub bankama mora platiti 266 miliona prije 30. jula, od čega 90 Goldman Sachsu.

Ukupna masa plaća profesionalnih sportaša trenutno iznosi 74% prihoda. Treba imati na umu da propisi španske lige ozbiljno kažnjavaju prekoračenja granice od 70% u slučaju fudbalera. Čak ne dozvpoljava registraciju nvih igrača.

Barça i dalje duguje 196 miliona eura drugim timovima za nekoliko igrača koje je kupila posljednjih godina. Poput, primjerice, 40 miliona eura Liverpoolu za Coutinha, 48 Ajaxu De Deongu i pet miliona Atléticu za preferencijalna prava u potpisivanju Francuza Antoinea Griezmanna. Zauzvrat, čeka na naplatu, 58,7 miliona.

Troškovi nastali otkupljivanjima i zamjenama, poput onog razmjenom Miralema Pjanića za Arthura donijeli su još 186 miliona eura duga. Sljedeće sezone dug se može povećati za još 177 miliona eura. I, tako, progresivno, sve dok ne dosegne 596 miliona eura.

Situacija je također postala još ozbiljnija zbog pandemije. Tijekom ove godine klub je očekivao da će ući 56 miliona eura od karata i posjeta Camp Nou stadionu ali je ostao bez tog novca.

Prihodi za posljednju sezonu bez pandemije, 2018./19. su iznosili 990 miliona, ali prošle godine pali su na 855, što je pad od 14%. Međutim, troškovi su jedva smanjeni za 2%, s 973 na 955.