Ekonomska situacija ne prijeti samo njihovom kontinuitetu tima najvišeg nivoa već i njihovom opstanku. Izbori 24. januara donijet će novog predsjednika koji će imati težak zadatak uređenja prazne kase kluba, a istodobno kreirati novi sportski projekt.

Malo je onih koji su u stanju tačno razabrati kada je klub s najviše prihoda na svijetu počeo finansijski propadati. “'Barca' kreće u kupovinu igrača, nakon prodaje Neymara, koji nisu dali očekivani rezultat. Dembélé, Coutinho, Griezmann... Loši transferi koštali su 400 miliona eura, a dio tih transfera također ulazi u kratkoročni dug”, kaže Gay de Liébana. “Paris Saint-Germain” je kupio Neymara, a to je onda dinamiziralo “Barcu” na tržištu, koja je odlučila napraviti dva transfera znatno iznad njihove tržišne vrijednosti, Dembélé za 105 miliona plus 45 u bonusima i Coutinha 120 miliona plus 40 u bonusima.

“Klub se počeo igrati 'PlayStationa' umjesto da se bavi sportskim modelom. Počinje se opterećivati ​​kratkoročnim dugovanjima te obnavlja ugovore igračima dajući im veće plaće uz povećane klauzule kako im se ne bi ponovio Neymar. To rezultira pretjeranom masom plaća”, kaže ekspert. Bio je to trenutak kad se bilans počeo preopterećivati, iako je i do tada poslovanje bilo uznemirujuće. Te 2017. godine izdaci sportskog osoblja povećani su 200 miliona.

“Veliki klubovi rade ovako”, objašnjava Gay de Liébana, “troše puno novca jer znaju da imaju stalan protok prihoda. Problem je kad taj protok prestane, kao što bi se u manjoj mjeri moglo dogoditi s virusom korona ili s drugim okolnostima. Budući da timovi nemaju alate za smanjenje troškova, veliki dio njih fiksni su troškovi. Dakle, kad novčani tok prestane dolaziti, struktura se brzo raspada.”

“Barcelona” još nije javno objavila stanje na prošlosezonskim računima. Članovi imaju pristup samo nekim brojkama koje klub prikazuje. Upravni odbor potvrdio je sa svoje strane da postoje računi čija valjanost nije tačno poznata i za koje barem za sada neće preuzeti odgovornost. “Dug je veći od milijardu eura”, procjenjuje Gay de Liébana. Prema neslužbenim podacima, 2019/20. zatvorena je neto vrijednošću (razlika između imovine i obaveza) od samo 35 miliona eura. To ne znači da bi, ako bi “Barcelona” prodala sve što ima i koristila to za plaćanje dugova, ostala u plusu 35 miliona.

“Morate biti oprezni s imovinom jer se vrijednost domaćih igrača u njih ne računa. Odnosno, Ansu Fati, Piqué ili Messi nisu navedeni kao imovina, iako je očito da bi njihovom prodajom klub mogao dobiti stotine miliona”, pojašnjava ekspert. “Igrači koje kupim za vrijednost od 100 ili 120 miliona, Coutinho ili Griezmann, danas imaju znatno nižu tržišnu vrijednost. Njegova knjigovodstvena vrijednost ne odražava stvarnost, kad je prodate, imat ćete dodatni gubitak.”

“Barca” nije u bankrotu jer je “Barca”, a ne firma, ali ispunjava sve uvjete. Ekonomisti jedini bijeg iz krize vide u smanjenju plaća i prodaji igrača. Sve što ne prodaju u Engleskoj, jedinoj čiji klubovi u ovom trenutku imaju novac, prodat će se uz veliku deprecijaciju. Iako “Barca” ima privlačne igrače, svi će snižavati cijenu jer znaju da Kataloncima hitno trebaju pare, a i tada su pesimisti kada je budućnost u pitanju. Lahko se da pretpostaviti da se klub neće moći takmičiti na najvišem nivou u sljedeće tri ili četiri godine.