Da Stranka demokratske akcije sve više prilika pruža mladima, dokaz je lista za Skupštinu Kantona Sarajevo. Novo-mlado lice na SDA listi za Skupštinu Kantona Sarajevo pod rednim broj 17 jeste doktor medicine, apsolvent postdiplomskog studija u Centru za interdisciplinarne studije UNSA Alen Arnautović.

Rođen je 10. 12. 1993. godine u Varešu. Nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu, naseljava se u mjestu Mrakovo u Ilijašu, gdje i završava OŠ “Podlugovi”. 2009. godine upisuje Srednju medicinsku školu na Bjelavama te tada odlučuje da je poziv ljekara ono čime se želi baviti cijeli život. Nakon završetka Srednje medicinske škole upisuje Medicinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, koji završava 2020. godine. Po završetku studija zapošljava se u Službi porodične medicine OJ DZ Ilijaš, JUDZKS kao porodični ljekar, nakon toga odlučuje da se bavi politikom, te u SDA stupa 2020. godine, a iste godine povjerenjem građana postaje općinski vijećnik Općine Ilijaš, čiju dužnost obavlja i dan-danas. 2021. godine izabran je za predsjednika Asocijacije mladih SDA Ilijaš, te postaje član povjereništva Kantonalne Asocijacije mladih.

STAV: Poznat je negativan stav mladih prema politici, koji su Vaši razlozi ulaska u svijet politike?

ARNAUTOVIĆ: Prije svega, oduvijek sam sanjao da pomažem ljudima, zbog čega sam i odabrao ljekarski poziv. Međutim, ono što ljekar može da uradi jeste da liječi tijelo, ali shvatio sam da kao političar mogu dodatno da pomognem svojim sugrađanima, tako što učešćem u političkim odlukama mogu da promijenim životne okolnosti i tako doprinesem javnom dobru građana na jednom višem nivou. Mi mladi imamo taj problem, kako je jedan moj drug, nazvao “sindrom begove čorbe”, te svi hoćemo da budemo begovi, a niko neće ništa da radi. Kritikujemo političare i kukamo kako je loše stanje, a ništa ne radimo da to promijenimo. U staroj Grčkoj svakoga ko se nije bavio politikom su zvali “idiot”, jer na neki način on svjesno prepušta drugom “da mu radi o glavi”, tj. da on donosi odluke umjesto njega i kroji mu zakone kojih se on mora pridržavati. Zbog toga, smatram neophodnim da se mladi uključe u politiku, jer ukoliko se mi nećemo baviti politikom, ona će se baviti nama, te je politička borba jedini način da doprinesemo boljem kvalitetu života u našoj Bosni i Hercegovini.

STAV: Kao mlada, obrazovana osoba sigurno da ste imali mnogo političkih ponuda, zašto ste se odlučili da svoju političku karijeru započnete u Stranci demokratske akcije (SDA)?

ARNAUTOVIĆ: U mojoj porodici se uvijek posebno cijenila Stranka demokratske akcije, zbog njenog državotvornog karaktera. Uvijek sam imao osjećaj da je SDA na jednoj strani, a sve ostale stranke na drugoj strani, a samo udruživanje 11 stranaka protiv SDA ove izbore to i potvrđuje. Pored toga što sam započeo političku karijeru u SDA, zbog svega navedenog, planiram da je i završim u SDA, ma koliko god ona trajala. Osim toga, poštovalac sam lika i djela našeg rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, koji zaista ima posebno mjesto u historiji Bosne i Hercegovine kao erudita i političar koji je vratio suverenitet Bosne i Hercegovine nakon stoljeća okupacije. Da niko drugi nikada nije pristupio SDA, dovoljno je što je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović bio na čelu stranke da prema SDA gajim posebno osjećanje.

STAV: Mnogi kritičari SDA smatraju da je stranka skrenula s Alijinog političkog puta, šta mislite o tome?

ARNAUTOVIĆ: Moje mišljenje je da su to zlonamjerni komentari, te da sin rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, predsjednik Bakir Izetbegović ide istim stopama kao i njegov otac i da upravo on stranku vraća na pravi put. Primjetno je da Bakir Izetbegović od preuzimanja pozicije predsjednika stranke čisti redove, te za rezultat imamo brojne stranke koje su nastale odvajanjem od SDA, čiji lideri nastoje da ostvare svoje ambicije na drugi način, jer im to SDA nije dozvolila. Upravo upućene otrovne strelice prema našem predsjedniku Bakiru Izetbegoviću pokazuju da su i on i stranka na pravom putu, jer u vremenima fitne (smutnje), ukoliko ne znaš prepoznati ko je na pravoj strani, dovoljno je samo posmatrati koga neprijatelji napadaju. Ako je velikosrpskoj i velikohrvatskoj ideologiji najveći problem Bakir Izetbegović i SDA, to dovoljno govori o putu kojim ide, te mi je zato izuzetno drago da sam na istoj strani kao Bakir Izetbegović, a usudio bih se reći da je to prava strana.

STAV:  Kao porodični ljekar, sigurno si imao prilike razgovarati s pacijentima o brojnim pitanjima, kako javnost komentira tvoj politički angažman općinskog vijećnika ispred SDA stranke?

ARNAUTOVIĆ: Jako je bitno da mene građani općine Ilijaša vide kao vijećnika kojem se mogu obratiti u svako vrijeme, bez obzira na to kojoj stranci pripadali ili koje stranke bili simpatizeri. Moj rad kao općinskog vijećnika je prepoznat od naroda kao uspješan i dobar, te obećavam da ću tako nastaviti i ukoliko budem izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Nažalost, postoji vrlo mali broj koji smatra da si tu radi neke materijalne koriste ako si u SDA. Kada bi i bio izabran voljom građana u Skupštinu Kantona Sarajevo, ne bi profesionalizirao mandat, nego bi sačuvao svoj posao i svoju platu porodičnog ljekara. Veoma je važno to da sam ja bio zaposlen prije stranačkog angažmana, te da meni ni novac ni statusna pozicija nisu motiv bavljenja politikom, nego jedini motiv jeste da doprinesem ovom društvu koliko je to moguće. Alija Izetbegović kaže da je do čovjeka da se trudi i radi i da se tu iscrpljuje njegova odgovornost, a da li će i koliko će ostvariti svoje ciljeve ne zavisi od čovjeka, nego od Gospodara svih svjetova. Ja sam tu na usluzi građanima, kao porodični ljekar, te da li kao općinski vijećnik, da li kao zastupnik Skupštine KS, uopće mi nije bitno s koje pozicije, sve što je u mojoj moći učinit ću da pomognem svim ljudima, a koliko ću biti uspješan, zavisi od Gospodara svih svjetova kojem dugujemo sve. Bez obzira, na bilo koji politički angažman, važno je da ne zaboravimo biti zahvalni onome kome dugujemo apsolutno sve, bit će kako dragi Allah hoće, elhamdulillah!!!

STAV: Na kraju, koja je Vaša poruka za mlade ljude?

ARNAUTOVIĆ: Ne bih da otkrivam toplu vodu, ali veoma je važno da mladi shvate da je “u našim rukama” budućnost Bosne i Hercegovine. Egzodus mladih sve nas brine, ali postoje dvije opcije: ili da dignemo ruke od Bosne i Hercegovine i potražimo sreću van granica naše domovine ili da ostanemo i borimo se sa svim preprekama s kojima se suočavamo. Situacija nije lahka i povoljna, ali kako i da bude kada imamo neprijatelje ne samo van granica domovine nego i unutar?! Međutim, ne bih pridavao pažnju političkim protivnicima, koji SDA “ne vade iz usta”, važno je shvatiti da je svako najveći neprijatelj sam sebi, te da je borba sa samim sobom upravo najveći džihad svakog čovjeka. Ja biram borbu, mada možda nekome liči da je moj životni put lagan, ali dovoljna je samo jedna činjenica da razbijem tu iluziju. Naime, dok sam bio student medicine, učio i polagao ispite redovno, našao sam snage i vremena da za vrijeme ljetnog raspusta radim na građevini i u Njemačkoj i u Bosni i Hercegovini, te moja ultimativna poruka mladima jeste da život u Bosni i Hercegovini nije lahak, ali da je vrijedno boriti se za sebe i za našu domovinu, jer alternativa je predaja.