Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas s delegacijom zastupnika Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u BiH i njenom evropskom putu.

Zastupnici EPP-a su istaknuli važnost provedbe reformi za što skorije dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH te za daljnji napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ponovili su bezrezervnu podršku EPP-a evropskoj budućnosti BiH.

Izetbegović je upozorio članove delegacije na opasnosti koje prijete od jednostranih protivustavnih postupaka vlasti entiteta Republika srpska, kojima se narušava Dejtonski mirovni sporazum, te ugrožavaju mir i stabilnost u BiH i regiji.

Predsjednik SDA je upoznao sagovornike s aktuelnim razgovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te unapređenja funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH.

Delegaciju EPP-a, koju je predvodio šef Kluba EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber, činili su još Paulo Rangel, Andrey Kovatchev, Željana Zovko, David McAllister i Rasa Juknevičienė.