Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović po izlasku iz rezidencije američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, gdje se održavju sastanci s predsjednicima stranaka, kazao je novinarima da se treba tražiti „srednje rješenje“ te da „ono što smo imali u najavama gospodina Palmera je to da će stvari ići na račun probosanskog bloka“.

Stranačke delegacije se u rezidenciju sastaju sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst.

S Izetbegovićem je sastanku prisustvovao i Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

„Mislim da sam uspio da im dokažem da to neće biti linija manjeg otpora, nego linija tvrđeg otpora, tako da će se morati naći srednje rješenje, kompromis, u kojem će sve tri strane, odnosno sve četri strane jer imamo jedan jak ljevičarski blok u BiH, svi će morati napraviti jedan manji ustupak“, rekao je Izetbegović novinarima.

Predsjednik SDA je komentirao i Palmerov prijedlog za domove naroda, a koji se pojavio u medijima.

„Pojasnio mi je ideju Doma naroda BiH u kojem bi se brisali prefiksi. Pa, to je zanimljivo. U ovom trenutku nemam odgovor. To ćemo vidjeti sa SDA-ovim pravnicima šta će biti naš odgovor. U prvi mah sam mislio da se radi o lapsusu, ali on (Palmer) to ozbiljno misli“, kazao je Izetbegović.

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, tu su na stolu stare ideje.

„Indirektni izbor, na liniji onoga što je aprilski paket zagovarao“, pojasnio je Izetbegović.

Na pitanje novinara komentirao je i ponašanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i šefa SNSD-a.

„Milorad Dodik i dalje gura onako kako je krenuo i ima sve manju podršku, prije svega, među Srbima. Na kraju krajeva ovu njegovu politiku će zaustaviti narod u RS-u. Ne samo opozicija. Očigledno odgovor nije onakav kako je on to mislio. Te nacionalne teme i priča koju on svaki put nanovo pokrene pred izbore, ali nikad ovako tvrdo i radikalno kao sada, je već zamorila ljude u RS-u, pa i njegove saradnike“, kazao je Izetbegović i dodao da se i jučer u Narodnoj skupštini RS-a vidjelo da su „ljudi počeli da mu odgovaraju i da i on dobija uvrede, jer je sam sebi kriv“.

„Dakle, Dodik će dobiti svaku vrstu odgovora i tamo i ovamo. Naučit će da se civilizirano ponaša“, kazao je Izetbegović.

Upitan je i kako komentira to da je Palmer u svojim prijedlozima, papirima koji su procurili u javnost, naveo da „SDA i DF treba distancirati od drugih probosanskih stranaka“.

„Ne mogu komentirati 'non-papere'. Nisam ga pitao o takvim stvarima. Fokusirali smo se na ovo što je realno na stolu u ovom času, a ne neke priče. Da, ide se linijama manjeg otpora. Naše je da dokažemo da probosanska strana nije ona strana kuda se može ići linijom manjeg otpora. I to ćemo dokazati“, kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je komentirao i dogovor između SDA i SDP-a, a u vezi s djelovanjem kada su u pitanju pregovori o izbornoj reformi, piše Faktor.

„Mi, SDA, smo to što je procurilo u javnost stavili na papir, mada to nije bila ideja da ide u javnost. Iscurio je neki papir odranije koji je u međuvremenu modificiran. Meni se ponajviše i žuri da postignemo neki dogovor, jer ja sam ta iložena tačka u ovom momentu. Očekujem da drugi prihvate onakav papir ili da kažu šta u njemu eventualno treba mijenjati. Ono što mi zasad u ovom trenutku imamo je usmeni dogovor između SDA i SDP-a“, kazao je, između ostalog, izetbegović.

Na samom kraju, novinari su Bakira Izetbegovića pitali ide li u Beograd.

„U Beograd vjerovatno ne, ali negdje i nekada ću sasvim sigurno razgovarati sa svakim uključujući i gospodina Vučića. Dogovor je da se sretnemo, da razgovaramo. Kad će to biti i gdje će to biti, vidjet ćemo“, zaključio je predsjednik SDA.