Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini povodom jevrejske Nove godine - Roš Hašana.

"Predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju i svim Jevrejima u domovini i dijaspori upućujem iskrene čestitke povodom blagdana Roš Hašana. Od srca vam želim da vam nova godina podari zdravlje, sreću i mir te unese toplinu u vaše domove. Lešana tova tikatevu - Budite upisani za dobru godinu", naveo je u čestitki Izetbegović.

Naime, Roš Hašanaje židovska Nova godina čija slava traje dva dana. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božiji sud.

Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem vjernici se posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha, molitive i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom Kipur, Dan pomirenja.