Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthew Palmerom, najavio da će sastanak o izmjenama Izbornog zakona biti nastavljen u Neumu, gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka.

Očekuje da bi se na tom sastanku mogao napraviti pomak ako, kako kaže, bude dovoljno odgovornosti.

- Dakle, gdje je izlaz iz svega ovoga? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100 posto tema koje se odnose na Federaciju jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH. Ako bude te spremnosti da zaista štite, možda preciznije definisaniji vitalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u Federalnom parlamentu, može se naći rješenje i za sve ostalo - istakao je Izetbegović.

Naglasio je da postoje prijedlozi HDZ-a, koji su, po njegovim riječima, tri koraka unatrag.

- Očekujemo konačno da se shvati da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine - navodi Izetbegović.

Dodaje da na današnjem sastanku o izmjenama Izbornog zakona nije predstavljen nikakav papir s prijedlozima, osim onoga što je "Venecijanska komisija od prvog dana na tome da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava".

- HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti - poručio je Izetbegović.

Ovom prilikom osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi se predstavnici Republike Srpske mogli vratiti u državne institucije ako se u Parlamentu usvoje izmjene Izbornog zakona, te da se ni jedan entitet ne smije nazivati genocidnim.

- Mislim da Dodik i ljudi oko njega traže način da se vrate u Parlamentarnu skupštinu BiH i mi to podržavamo. Nikada nismo jedan narod, naprimjer srpski narod nazivali genocidnim, niti smo Republiku Srpsku zvali genocidnom. Mi smo je prihvatili 1995. u Dejtonu, a znamo šta je prethodilo. Desio se genocid i u njega je bila involvirana gotovo cijela politička struktura i vojna i svaka druga koja će poslije uspostaviti RS. Nemamo namjeru vrijeđati entitet, niti kompletan srpski narod, tako da to jeste izbor koji trenutno imamo - podvukao je Izetbegović.