Began Muhić, v. d. gradonačelnika Grada Živinice, u bajramskom izdanju sedmičnog lista Stav, poručuje da će nastaviti renesansu u Živinicama, tamo gdje je rahmetli Kamenjaković stao. Dr. Began Muhić je stalni sudski vještak iz oblasti poljoprivredne struke i političar s višegodišnjim iskustvom u domaćoj i inostranoj politici, a također je i jedan od kandidata na predstojećim vanrednim izborima za gradonačelnika Živinica. U razgovoru za Stav govorio je o projektima koje je započeo njegov prethodnik, o naglom privrednom rastu i širenju malih i srednjih preduzeća te o gorućim problemima u ovoj lokalnoj zajednici poput aerozagađenja, neredovnog vodosnabdijevanja, toplifikaciji, kao i socijalnim i drugim pitanjima.

Teški dani tek dolaze, nagovještava Adnan Hamdov Pejčinović u tekstu „Štap i mrkva (veliko)srpske politike“.

„Ako bismo se koristili metaforom štapa i mrkve, štap bi bile SNSD u Bosni i Hercegovini i DF u Crnoj Gori, a mrkva NS i NiP, odnosno GP URA i Evropa sad. Srbi igraju na dva flora – na jednom nastavljaju njima imanentnu strategiju, nasilje i zastrašivanje, a s druge novu 'okrenutu budućnosti' i 'regionalnoj saradnji'“, piše Pejčinović.

U bajramskom broju razgovaramo i s Luanom Strinićem, nakšibendijskim šejhom, koji naglašava da „Ni Istok, ni Zapad, već jedinstvo islama“.

 „Ramazanski bajram je za svakog čovjeka koji je mjesec ramazan proveo u ibadetu šansa za jedan duhovni preporod, jedna mogućnost da nas sunce našeg ruhanijeta sve obasja. Nije džaba rečeno u Časnom Kur'anu da je post put ka takvaluku, a znamo da je takvaluk potpuna svjesnost o Gospodarevoj prisutnosti. Iako je čovjek daleko od Allaha, dž. š., On je bliži tebi od tvoje žile kucavice. Na nama ljudima je da postanemo svjesni toga, a dani ramazana su bili šansa da se kroz post približimo Allahu, dž. š., i spoznamo Njegove sifate, svojstva Njegova savršenstva“, kaže Strinić.

Koji je nivo skuhanosti domaće žabe pita se Amir Telibećirović  pišući o „novoj ofanzivi na duhovne vrijednosti Bošnjaka“.

„Većina LGBT projekata koje su proteklih godina ostvarili u BiH, zasad najviše u Sarajevu, prethodno su isprobani u mnogim drugim zemljama. Provokacije vezane za ramazanski post već su odrađene u Australiji krajem marta i početkom aprila. Tamošnji LGBTIQ štabovi su organizirali javni iftar za transrodne, homoseksualne iliti queer 'muslimane'. Nije isključeno da su njihovi sarajevski sljedbenici prekopirali ideju, s tim da događaj u Sarajevu ima veću društveno-političku težinu nego u Australiji, jer se u BiH radi o autentičnoj islamskoj tradiciji, i to kod relativno većinske populacije, kulturološki i dalje ranjive. Muslimanski svijet je posebno izazovan jer pruža otpor agresivnoj propagandi i uspostavljanju novih društvenih vrijednosti koje bi zadirale i u vjerske tradicije“, piše Telibećirović donoseći mnoštvo primjera blasfemičnih praksi koje bi uskoro mogle osvanuti na sarajevskim ulicama.

Duran Mrnđić, direktor JU OŠ “Mustafa Busuladžić” iz Dobroševića (Sarajevo), u nadahnutom intervjuu za „Stav“ poručuje da nam „Nisu mogli zabraniti vodu i sunce, mrak i magla bili su nam besplatni“.

Kada se intenzivno ratovalo, bio je vojnik, za vrijeme primirja bio je učitelj, nastavnik i direktor. Duran Mrnđić nije samo čelna ličnost OŠ “Mustafa Busuladžić”, on je nadahnuti pedagog, pisac, istraživač kulturne tradicije, zaljubljenik u svoj zavičaj, pčelar, aktivista kojeg bi svaka zajednica mogla poželjeti. Ova fascinantna ličnost nedavno je završila rad na koordinaciji izdanja Sabrani radovi (1932–1945) Mustafe Busuladžića, a svoju posljednju knjigu pod naslovom Heroji sa Neretve pripremao je 30 godina.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Bošnjački sabur opasno je na izmaku kontrole, ali ima nešto oko bajramskog užeta

POLITIKA
Adnan Hamdov Pejčinović: Štap i mrkva (veliko)srpske politike
Began Muhić: Nastavit ćemo renesansu u Živinicama, tamo gdje je rahmetli Kamenjaković stao (INTERVJU/ Razgovarala: Alma Arnautović)
Nedim Hasić: Mijenja li James Rubin Gabriela Escobara?
Bojan Budimac: Pitanje opstanka samostalne Republike Türkiye
Osman Softić: Dan Al-Kudsa sprečava zaborav

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Takva pisma pišu pravi prijatelji (Sadik Ibrahimović)
HAZNA AŠKA: Go si došao i go odlaziš, a briga te mori da ne budeš pokraden  (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Kriptografski anagrami (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Ofanziva na Jagodnjak i zveket tenkovskih gusjenica po asfaltu (Amir Hasanović)

DRUŠTVO
Nedim Hasić: Bajram u Kraljevini Jugoslaviji
Luan Strinić: Ni Istok, ni Zapad, već jedinstvo islama (Razgovarao: Mirza Abaz)
Sanadin Voloder: Izgradnja Hadrovića džamije vraća nadu i obnavlja identitet muslimana Podgorice
Amir Sijamhodžić: Prva bosanskohercegovačka džamija s dvjema munarama (Todorovo kod Velike Kladuše)
Duran Mrnđić: Nisu nam mogli zabraniti vodu i sunce, mrak i magla bili su nam besplatni (INTERVJU/ Razgovarao: Bajro Perva)
Jakub Salkić: Šetnja kroz Poslanikovu Medinu (O projektu hafiza Mensuda Đulovića)
Sanadin Voloder: Gačani su zajedno u miru i u ratu – nisu klan, patriote su (Gatački iftar)
Jakub Salkić: Mjesto gdje je bošnjački i islamski identitet izvor inspiracije (Džemat Reuf-begove džamije u Gradačcu)
Nedžad Abdić: Bedemi za suzbijanje relativizacije i onemogućavanje izjednačavanja agresora i žrtve (INTERVJU/ Razgovarao: Mirza Abaz)
Amir Telibećirović: Nova ofanziva na duhovne vrijednosti – ko se navikao, navikao se
Alen Kalajdžija: Iznajmiti u značenju „unajmiti“, a, ko je jamio, jamio
Ammar Kulo: Lisica na putu
Izet Perviz: Prva tuzlanska bolnica

KULTURA
Almir Zalihić: Širbićeva unutrašnja ozarenja univerzalnim božanskim mudrostima