Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je danas sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

"Neka niko ne ostane postrani", poručio je reisu-l-ulema u jutrošnjoj bajramskoj hutbi iz Gazi Husrev-begovoj džamije u Sarajevu.

Upozorio je da će naše društvo zapadati u sve težu situaciju i da će naš život postajati sve teži, sa sve manje zadovoljstva, međusobnog poštivanja i dragosti, ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistima koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra.

"Suočavat ćemo se sa sve većim i sve dubljim izazovima, koji će nam život činiti nepodnošljivim", kazao je reisu-l-ulema.

Zamolio je svakog pojedinca da se aktivno uključi u proces oporavka našeg naroda i da u tome bude iskren.

"Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima", poručio je reisu-l-ulema.

Posebno je upozorio na, kako je kazao, rak-ranu našeg društva. 

"U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika... Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine", kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, koji je morao žvakati i progutati mnoge gorke zalogaje i koji se sada u velikoj mjeri suočava s posljedicama onoga što je prošao. 

"Ali, mi smo i snažan narod, koji se odbija prepustiti hudoj sudbini, koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. Mi smo narod koji sve više postaje svjestan svojih vrijednosti, ali i zadaće koja mu je dodijeljena", istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Usljed teškog historijskog iskustva koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu, dodao je reisu-l-ulema. 

"Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu, već se raspršuje u više različitih pravaca. Još uvijek jedni vuku na desnu stranu, jedni na lijevu, a jedni na neku treću i na neku četvrtu stranu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočavanju s izazovima."

Vjernike je pozvao da pozdravljaju jedni druge, da ne okreću glavu jedni od drugih, jer "onome kome okrenete glavu, tome ćete okrenuti i leđa".

"To će jačati naš narod, unositi u njega pozitivna strujanja i otvarati mu puteve prema prosperitetu i sreći. Ja ne kažem da trebamo isto misliti. To je neprirodno i nepoželjno. Ali, kažem, u osnovnim, krajnjim ciljevima treba da budemo jedno", ocijenio je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom je podsjetio da Kur'an, svojim cjelovitim narativom, ljude vodi ka okupljanju, zbližavanju i slozi i zabranjuje sve što smeta tome: zabranjuje ružan govor, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi s ciljem izazivanja zavade, potvoru, ruganje, nazivanje pogrdnim imenima, podmetanje.

"Na mnogim mjestima vjernici se pozivaju na međusobnu saradnju u dobru i bogobojaznosti. Ovo je posebno važno imati na umu u ovom vremenu, u kojem vodimo veliku borbu za svoju zemlju i za svoju budućnost, možda odsudnu borbu. Zato sva naša energija treba da bude usmjerena u jedan pravac, kako bi se postigao maksimalan efekat. Poslušajmo riječ Kur'ana, jer je on temeljni izvor naše kulture, vodi nas onom što je najispravnije i unosi nam snagu", naglasio je reisu-l-ulema.

Istaknuo je da je Bajram prilika da jedni druge podržimo u onome što je dobro i korisno za sve nas.

"Mi se danas nadamo da će sve naše napore i sva naša činjenja u blagoslovljenom mjesecu Allah nagraditi obilnom nagradom. Ništa od toga neće biti uzaludno. Naprotiv, sve to će oplemeniti naše duše i obogatiti naš život i život naših najbližih. Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, te u našoj dijaspori, čestitam Bajram", poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.