U historiji Bahreina 15. avgust zauzima posebno mjesto, a razlog tome jeste konačno proglašenje nezavisnosti ove države od kolonijalne vlasti Velike Britanije. 

Velika Britanija je dugo upravljala Bahreinom, tačnije od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je bila zadužena za zaštitu Bahreina od iznenadnih napada na njenu teritoriju sa mora. 

Značajan broj ugovora definirao je odnose između Velike Britanije i Bahreina, koji su u avgustu 1971. godine zamijenjeni novim, koji je poništio ranije. 

Na ovaj način Bahrein je krenuo u proces izgradnje nezavisne i suverene države na radost svojih građana. Interesantno je da Bahrein ne obilježava 15. avgust kao dan svoje nezavisnosti, već 16. decembar. Razlog tome jeste da nakon proglašenja nezavisnosti u augustu Britanci još uvijek ostaju na teritoriji Bahreina, sve do 15. decembra kada potpuno napuštaju ovu zaljevsku državu. 

Zbog toga u tradiciji Bahreina 16. decembar se slavi za Dan nezavisnosti, kao znak potpune slobode od kolonijalne vlasti. 

Kada je riječ o Bahreinu danas, iako su ga u prethodnih godina potresali različiti politički nemiri i previranja, on danas važi za jednu od najpoželjnijih država za život.  

Istraživanjem HSBC Experta Bahrein je ocijenjen kao druga najpoželjnija zemlja za useljavanje, ostavivši tako iza sebe sve ostale zaljevske zemlje. Na prvom mjestu ovog istraživanja pozicionirana je Njemačka. 

Parametri koji su uzeti tokom istraživanja odnosili su se na visinu plate, sigurnost, radno vrijeme, društveni život i ostale faktore koji utiču na opći kvalitet života. 

U posljednje vrijeme na području Bahreina pronađene su nove naftne platforme, koje će sasvim sigurno ovu zemlju učiniti još poželjnijom za doseljavanje.