Postoje gradovi koji su postali, nažalost, poznati po tome što su se našli u središtu krvavih i dugih bitaka. Niko ne bi znao za Srebrenicu, Halep, Vukovar, španski Belchite ili egipatski El Alamein, da spomenemo samo one iz skorije historije, da nisu bili poprišta velikih ljudskih drama izazvanih ratovima i opsadom.

Hoće li to biti slučaj s gradom Bakhmutom, u ukrajinskoj regiji Donbas, vidjećemo,. Tamo ruske trupe već sedam mjeseci intenzivno opsjedaju taj grad ne uspijevajući savladati otpor ukrajinske vojske. Danju se napadi temelje na ruskoj artiljerijskoj vatri koja uništava mjesta gdje bi se trebali nalaziti suparnički vojnici, a noću se odvijaju spektakularne borbe prsa u prsa i kuću za kuću u kojima glavne uloge imaju plaćenici Wagnerove grupe.

Trenutak je ključan. Vojni stručnjaci smatraju da ako Ukrajina izdrži slijedeća dva ili tri mjeseca, kao što je to činila tokom ove prve godine rata, šanse su im velike i Vladimiru Putinu neće biti druge nego pregovarati o rješenju sukoba. Bahmut je trebao biti prva velika pobjeda Rusa u ovoj invaziji nakon protuofanzive Ukrajinaca. Grad je to s diskutabilnom strateškom vrijednošću, ali, kako to uvijek biva u ratovima, ima veliku simboliku.

Pad Bahmuta bio je skoro pa gotova stvar prije nekoliko dana kada je šef Wagner grupe, oligarh Jevgenij Prigožin, objavio video u kojem je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zatražio da povuče svoje trupe kako bi spasio živote svojih vojnika jer grad pada "za dva dana".

Bahmut nije pao a komandant plaćenićkog Wagnera je zatražio od ruskog Ministarstva odbrane da pošalje više municije njegovim vojnicima jer su njegove snage bile pred potonućem. I dodao u poruci na Telegramu: "Ako se Wagner sada povuče iz Bahmuta, cijeli front će se srušiti."

Rusija smatra da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put prema ostalim gradovima i naposljetku zauzimanju cijelog Donecka, dok Ukrajina nastavlja braniti taj grad kako bi izmorila rusku vojsku i pripremila protuofenzivu. Zelenski je u ponedjeljak naveče rekao da budućnost Ukrajine ovisi o ishodu borbi na istoku zemlje, uključujući i oko Bahmuta.

Uništeni rudarski grad postao je glavni cilj ruskih snaga, a višemjesečne borbe za Bahmut pretvorile su se u najkrvaviju pješadijsku bitku u Evropi od Drugog svjetskog rata.