U okviru proslave "Dana pobjede" upriličena je šetnja koja je krenula s trga Azneft u Bakuu. Učestvovali su učenici vojnih srednjih škola, konjičke jedinice Komande granične službe, veterani rata u Karabahu i građani. U maršu su učenici vojnih škola nosili 440-metarsku zastavu Azerbejdžana.

Građani su marš ispratili s azerbejdžanskim i turskim zastavama, skandirajući "Karabah je Azerbejdžan". Marš, kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi, završen je u muzeju u Bakuu, u kojem su izloženi dio oružja i oklopnih vozila zaplijenjenih od armenske vojske.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija, koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage započele su 27. septembra nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska odgovorila je operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi pet gradova i približno 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan dogovorile su 10. novembra prošle godine okončanje sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage bile su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev tada je, u obraćanju naciji, kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je, pak, kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.