Jučer je na Avazovom portalu objavljen “šokantan” tekst pod naslovom “Uputstvo za ‘malina’ respiratore otkriva šokantne detalje: Specijalno osoblje mora nadgledati mašinu sve vrijeme”. U tekstu se, između ostalog, navodi da respiratorima može upravljati samo obučeno osoblje, te da ako je pacijent povezan na respirator, nije dozvoljeno održavanje, prekrivanje ili kretanje. “Predlažemo da specijalno osoblje nadgleda mašinu sve vrijeme kako bi se adekvatno i pravovremeno riješila bilo kakva upozorenja ili drugi problemi, navodi se u uputstvu. U jednom dijelu se kaže da u slučaju bilo kakvih abnormalnosti ovi respiratori mogu izazvati povrede ili čak smrt pacijenta. Ako postoje bilo kakva upozorenja vezana za abnormalnosti u pogledu performansi uređaja, ne smije se koristiti. U slučaju abnormalnosti može izazvati povrede ili čak smrt pacijenta, ili oštećenje mašine”, stoji u Avazovom tekstu kojega potpisuje Danijal Hadžović.

Redakcija Stava je tragom te "šokantne" vijesti provjerila šta piše u uputstvu renomiranih Drägerovih EvitaXL uređaja pod naslovom “Intensive Care Ventilator Software 6.1n Instructions for Use”. Na 136. stranici ovog online uputstva piše nešto zaista "šokantno": “UPOZORENJE – Koristite uređaj pod nadzorom kvalificiranog medicinskog osoblja, kako bi se osiguralo da pomoć bude odmah dostupna ako se pojave kvarovi ili u slučaju da pacijent nema dovoljno spontanog disanja.”

Stoga, kakvu su nelogičnost i “šokantnu” vijest novinari "Avaza" otkrili u uputstvima za tzv. "malina respiratore" teško da ikome može biti jasno. Naime, neko radi u fabrici tekstila i sasvim je razumljivo da mašinama koje se koriste u procesu proizvodnje i obrade tog tekstila upravljaju obučeni radnici koji te mašine moraju nadzirati sve vrijeme. Ako u ljevaonici, u tvornici koja proizvodi lijevane metalne proizvode, rade nestručni ljudi i ukoliko ne nadziru mašine koje upotrebljavaju, može doći do katastrofalnih posljedica i do smrtnih slučajeva. Nadalje, ako pilot koji vozi avion s 850 putnika na 11 hiljada metara visine nije stručan i ako odluči napustiti upravljačku ploču i kabinu, da ne nadgleda letenje aviona, posljedice mogu biti katastrofalne i “šokantne”. Isto je sa respiratorima bilo koje marke i bilo kojeg porijekla.

Zaista, nije jasno o kakvoj je senzacionalističkoj vijesti riječ i kakvi se to “šokantni” detalji stalno i iznova pokušavaju plasirati i “otkrivati” na medijsko tržište, a još je nejasnije i nevjerovatnije da redakcija Avaza uopće očekuje da čitalačka publika nasjedne na ovakva jeftina piskaranja koja nemaju nikakve veze sa zdravim razumom (o logici i deduktivnom zaključivanju ne treba ni govoriti), a kamoli s novinarstvom.

Naravno, jasno je političkim nalogodavcima koji su lansirali aferu i sada je pod svaku cijenu pumpaju ne bi li zataškali svoje kriminalne radnje.