Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je danas poslijepodne u Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, a dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve te nekoliko desetina građana.

Stanovnike Sarajeva, koji su tokom Opsade prošli kroz pakao, uzbudila je fotografija objavljena na portalu Klix na kojoj se vidi patrijarh Porfirije kako se ispred bogomolje rukuje sa starcem za kojeg mnogi tvrde da je Vojislav Čarkić poznatiji kao Pop Žućo, pravoslavni pop i, kako se voli predstavljati, "autentični četnik".

Štaviše, na društvenim mrežama su se već pojavili komentari da je Žućo prepoznat tokom dočeka i to od nekih suboraca sa okupirane Grbavice. 

Pop Žućo je u periodu od 1992. do 1995. godine bio komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u sarajevskom naselju Grbavica. Ovaj 84-godišnjak je u jednom razgovoru za Al jazeeru govorio da je "blagoslovio oružje svog naroda da ih brani od balija". Osim toga, direktno je učestvovao u nasilju nad bošnjačkim i hrvatskim civilima, krstio je srpske vojnike i predvodio sahrane u toku rata.

Prema nekim svjedočenjima, pop Žućo vodio je i sahranu majke i brata Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, na kojima je prisustvovao i sam "koljač iz Bosne".

Također, 2016. godine je govorio da je spreman ići u rat u istočnu Ukrajinu, koji je tada eskalirao, ali su ga, kako kaže, godine spriječile u tome.

"Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude", nije krio Vojislav Čarkić Žućo koji se danas, prema sumnjama stanovnika, sretan i nasmijan našao u centru grada čije je stanovnike u ne tako davnoj prošlosti skupa s ostalim četnicima na najbrutalniji način ubijao.

“Ne žalim za ničim što sam radio u životu. Sve je to od Boga”, dodaje, podižiću tri prsta. “Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više”, pričao je za Al Jazeeru Čarkić što objašnjava hrabrost zbog koje nasmijan smije doći u Sarajevo. 

A njegov dolazak, isto tako, mnogo govori o današnjem Sarajevu i Sarajlijama.