Samo dan nakon što su austrijske vlasti odlučile uvesti lockdown za sve stanovnike te obaveznu vakcinaciju od 1. februara, protivnici novih korona mjera organizirali su demonstracije u centru Beča. U ovim protestima učestvovalo je, prema procjenama policije, oko 40.000 ljudi, dok organizatori okupljanja, krajnja desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), na čijem čelu se nalazi kontroverzni Herbert Kickl, tvrde da je bilo blizu 100.000 demonstranata koji su se navodno sjatili iz svih dijelova Austrije, ali i iz drugih zemalja.

Našoj je javnosti posebnu pažnju privukla fotografija na kojoj se vidi grupa demonstranata, vjerovatno emigranata u Austriju s ovih prostora, koja u rukama drži priljubljene zastave Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Ovi “ex jugosi”, kako su to primijetili i mnogi korisnici društvenih mreža, pokazali su da je bratstvo i jedinstvo zaista moguće, ali u budalaštini.

Prema službenim podacima, od početka pandemije sve do danas zabilježeno je više od 250 miliona slučajeva zaraze virusom korona na globalnom nivou, više od pet miliona ljudi diljem svijeta preminulo je zbog posljedica ovog oboljenja, a još uvijek se ne zna kakve će zdravstvene komplikacije imati 233 miliona onih koji su preživjeli infekciju virusom SARS-CoV-2 i njegovim mutacijama.

Ipak, ove strašne brojke nisu spriječile drugarice i drugove sa zastavama u rukama da se pridruže ekstremnim desničarima i da po ko zna koji put dokažu da put u propast nije teško prepješačiti. Da stvar poprimi groteskni karakter, među okupljenim antivakserima, antimaskerima, teoretičarima zavjera, desničarima i ekstremistima svih boja i nijansi bilo je i onih “promaskera” koji su pokazali da ipak prezaju od virusa tako što su svoje disajne organe prekrili maskama dok su, paradoksalno, uzvikivali parole protiv obavezne imunizacije.