Australijsku fudbalsku reprezentaciju će na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, koje počinje za nekoliko dana, predvoditi Ajdin Hrustić, sin bosansko-hercegovačkog imigranta i majke Rumunke, koji su došli u Melbourne naći uslove imati pristojan život.

Hrustić pripada sjajnoj generaciji australijskih fudbalera koji će nastojati otići što dalje na ovom Svjetskom prvenstvu, poboljšati ili čak nadmašiti plasman u osminu finala što je uspjeh koji je napravila australijska generacija sa SP-a u Njemačkoj 2006. godine.

Hrustić je od malih nogu pokazao talenat pa je u dobi od 14 godina otišao u Evropu kako bi nastavio s fudbalskim treninzima. Njegova prva ekipa bila je Nottingham Forest u Engleskoj, kasnije je otišao u Austriju u Beču. Sjajne ighre ju tom timu odvele su ga u njemački Schalke 04. Godine 2014. potpisao je za nizozemski Groningen, no njegov profesionalni debi dogodio se tek 2017. godine.

Godine 2020. Hrustić je stigao u Eintracht Frankfurt, gdje je postao jedan od stubova te ekipe za koju je odigrao 28 utakmica, a uz to postao je i osvajač Europa lige. U isto vrijeme blistao je u dresu Australije, zabio je tri pogotka, upisao četiri asistencije i pogodio jedan od jedanaesteraca kojima je Australija eliminirala Peru u doigravanju za SP.

Bosanskohercegovački fudbalski savez zvao je Hrustića da bude dio reprezentacije, no on je želio braniti boje Australije. Kako ga Australci nisu pozivali, kolebao se  da li da prihvati poziv iz Sarajeva, ali kada su se javili, nije razmišljao puno o tome za koga želi igrati.

Hrustić u reprezentaciji nosi broj 10, igrač je odlične tehnike i pregleda terena. To je kvalitet koji se traži kod veznjaka i koji želi pokazati za koji dan u Kataru.