Australska vlada uvest će novi zakon kojim se društveni mediji prisiljavaju da "demaskiraju" anonimne korisnike koji objavljuju uvredljive komentare ili ih natjeraju da plate kazne za klevetu ako to nisu u mogućnosti ili odbijaju učiniti.

Nova inicijativa nastoji definirati divove društvenih medija kao izdavače, čineći ih odgovornima za sadržaj koji generiraju korisnici na svojim platformama, kao i uvođenje posebnih mehanizama putem kojih svako može podnijeti žalbu i zahtijevati uklanjanje objave ako misli da se klevetani, maltretirani ili uznemiravani, objavio je premijer Scott Morrison tokom televizijskog brifinga u nedjelju.

- Internetski svijet ne bi trebao biti divlji zapad gdje botovi, fanatici, trolovi i drugi anonimno hodaju okolo i mogu naštetiti ljudima - kazao je. 

Ako platforma odbije izbrisati uvredljiv sadržaj, sud joj može naložiti da otkrije identitet anonimnog komentatora. U slučaju da firma ponovno odbije ili ne može identificirati trola - tada će se smatrati konačno odgovornom i morat će platiti sve nastale kazne.

"Slobodnom govoru nije dopušteno kukavički se skrivati ​​u vašem podrumu, klevetati i anonimno uznemiravati ljude i pokušavati uništiti njihove živote. U slobodnom društvu kao što je Australija gdje cijenimo našu slobodu govora, ona je slobodna samo kada je u ravnoteži s odgovornošću za ono što kažete - rekao je Morrison.