Tokom posljednjih 17 godina, igrači prvog tima Real Madrida, kao i njihov trener, dobili su novi model marke Audi po svom izboru u kojem će uživati ​​sljedećih 365 dana. Sponzorstvo marke automobila i madridskog kluba već je postalo klasika.

Njemačka je kompanija jedan od najjačih sponzora madridskog kluba (do 2019. Audi je bio i službena marka automobila Barcelone, kada je to postala Cupra) i svake se godine održava svečana ceremonija isporuke ključeva i različitih modela zvijezdama madridskog tima. Ove 2021. godine Sergio Ramos, Zinédine Zidane i ostali dobili su svoja potpuno nova vozila 22. februara. Ali šta se događa s onim automobilima koje fudbaleri vrate?

Putem Audi Selection: Plus Village, platforme Audija za prodaju vlastitih vozila, mogu se kupiti automobili koje koriste igrači Real Madrida. "Rijetki mogu igrati poput njih, ali sada možete voziti njihove automobile", stoji u reklami njemačke marke. Trenutno se prodaju vozila koja je prva madridska ekipa koristila 2020. godine, a sva su registrovana u decembru 2019. godine, samo dva mjeseca prije nego što su im predati ključevi.

U tražilici platforme možete vidjeti kojem je igraču odgovarao svaki model: od Audija Q8 Nachoa Fernándeza, Edena Hazarda ili Lucasa Vázqueza do Audija A8 Sergija Ramosa, koji je već naveden kao prodan. Također možete vidjeti specifikacije poput toga koliko je kilometara svaki od članova prvog tima prešao svojim službenim automobilom.

Mendy je bio daleko igrač koji je najviše iskoristio svoj Audi Q7 (čija tvornička cijena prelazi 120.000 eura) s više od 40.000 kilometara. Jedva 5.000 kilometara prešao je Audi Q8 Federica Valverdea, člana Madrida koji je najmanje koristio vozilo.

Kao zanimljivost, Audi ne navodi ko je posjedovao vozila igrača koji više nisu u klubu, samo napišu kratko da je riječ o vozilu "bivšeg igrača Real Madrida". Unatoč tome, moguće je nabaviti automobile koje su Gareth Bale ili James Rodríguez koristili tokom prošle sezone.

Cijena vozila viša je od one koja se može naći u istom vlasničkom modelu - i s relativno sličnim brojem kilometara - u drugim zastupništvima ili pojedincima. Primjerice, Ramosov Audi A8 prodaje se za 84.772 eura uz 7000 kilometara na satu.

Jednostavnom pretragom u Španiji uočava se da isti model s datumom registracije iste godine i s 9.000 kilometara košta 10.000 eura manje, iako njemačka marka nudi 48-mjesečnu garanciju koje će pokriti bilo koju vrstu kvara.

Sponzorski ugvovor nalaže da će igrači, kao i trener Zidane, moći uživati ​​u korištenju vozila godinu dana, kada će dobiti novi model. Teoretski, to bi trebao biti nešto slično službenom automobilu, odnosno vozilu kojim ćete putovati do svega što ima veze s Real Madridom, od utakmica, treninga ili javnih događanja.

Sa ovakvim vrstama ugovora znale su se dešavati zabavne stvari, poput one s Jordijem Albom, lijevim bekom FC Barcelone, koji je godinama dobivao na posudbu novi automobil, a da uopće nije imao vozačku dozvolu. Prošle 2020. godine Alba je konačno položio vozački ispit i mogao je koristiti svoju Cupru.