U sarajevskoj ulici Ferhadija, na broju 19, nalazio se atelje za koji je donedavno veoma malo ljudi čulo, a u kojem su djelovali već majstori kista, prvo Todor Švrakić, do 1929, zatim Roman Petrović, Ismet Mujezinović, a najviše Mario Mikulić, od 1951. pa do smrti 1991. godine. U ovom visoko uzdignutom ateljeu, na posljednjem spratu, sa “strateški” dobrim pogledom na ulicu i trg ispred Katedrale, urađene su neke od naših najpoznatijih slika, i to sve iz istog ugla. Ovi prepoznatljivi ciklusi proslavili su Ferhadiju ulicu, a na njima su zabilježeni i neki veoma važni historijski događaji (poput dženaze Mehmeda Spahe od Mujezinovića, koja predstavlja jednu od pet naših najpoznatijih ulja na platnu). Sama izložba slobodno je postavljena s radovima iz fundusa Galerije i u vlasništvu gospodina Gorana Mikulića, sina Maria Mikulića, koji je bio i inicijator da se na zgradi u Ferhadiji postavi spomen-ploča posvećena ovim slikarima. Na izložbi su predstavljena dva posebno važna i poznata rada: Portret Marije od Mujezinovića i Djeca ulice od Petrovića, ali i veoma značajni radovi od Švrakića i Mikulića.

Ismet Mujezinović rodio se u Tuzli 1907. godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1929. godine, da bi kasnije od 1931. do 1933. živio u Francuskoj. Tokom Drugog svjetskog rata priključio se partizanskom otporu i tu djelovao kao umjetnik-propagandista. Jedan je od osnivača Srednje umjetničke škole u Sarajevu i osnivač ULUBiH-a. Bio je redovan član ANUBiH-a, kao i nosilac nekih od najvećih državnih priznanja. Ukupno gledajući, njegov je umjetnički rad monumentalan, a posebno se specijalizirao za velike figuralne ratne kompozicije. Međutim, bio je veoma dobar i u malom formatu, a naročito se isticao u portretu. Atelje u Ulici Ferhadija koristio je od septembra 1945. do kraja 1947. godine. Umro je u Tuzli 1984. godine.

Drugi stanovnik ateljea u Ferhadiji bio je Roman Petrović, rođen u Donjem Vakufu 1896. godine. Poslije školovanja u Mostaru i Sarajevu započinje školovanje na Akademiji u Petrogradu (današnji St. Petersburg), nastavlja na Akademiji u Krakovu, Višoj školi za Umjetnost i obrt u Zagrebu te Akademiji u Budimpešti. Izabran je za predsjednika Društva likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine 1925, a za predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine 1945. godine. Atelje u Ulici Ferhadija koristio je od 1935. do 1944. godine. Umro je u Sarajevu 1947. godine. Bio je raznovrstan slikar, najviše je radio portrete i pejzaže, ali je slikao i mrtve prirode, od kojih jednu možemo vidjeti i na ovoj izložbi.

Todor Švrakić rodio se u Prijedoru 1882. godine. Prve poduke o slikarstvu dobija u jednoj privatnoj umjetničkoj školi u Beogradu. Zatim je nastavio u Beču, da bi na kraju upisao Likovnu akademiju u Pragu. U Sarajevu 1911. godine otvara privatnu umjetničku školu. Radio je i kao nastavnik u Sarajevu i Tuzli. Atelje u Ulici Ferhadija koristio je od 1919. do 1929. godine. Umro je u Sarajevu 1931. Bio je odličan pejzažista, što se može vidjeti i na ovoj izložbi.

Mario Mikulić rodio se na Korčuli u Hrvatskoj 1924. godine. U Splitu završava osnovnu, a u Sarajevu srednju školu. Bio je aktivan član partizanskog pokreta. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1966. godine, a 1970. godine postaje predsjednik ULUBiH-a. i dobitnik Dvadesetsedmojulske nagrade SRBiH za slikarstvo. Atelje u Ulici Ferhadija koristio je od 1949. do 1991. Umro je u Sarajevu 1991. godine. Bio je je majstor ekspresivne geste i širokog poteza, a ova izložba jedinstvena je prilika da se vide njegovi rijetko izlagani radovi.

Izložba je otvorena od 12. do 25. septembra 2022. godine.