Arta Ljuljanović, kćerka Muse i Anele, rođena je 6. novembra 2004. godine u Podgorici, gdje je završila OŠ “29. novembar” u Dinoši. Trenutno je učenica trećeg razreda Medrese “Mehmed Fatih” u Tuzima, pored Podgorice. U historiju ove Medrese upisana je kao prva učenica koja je stekla titulu hafize Allahove knjige.

Naime, Arta Ljuljanović 2. marta 2022. godine položila je hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečanom trenutku učenja posljednjih sura iz Kur'ana te proglašenju Arte Ljuljanović za hafizu Kur'ana prisustvovali su reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor Medrese Amer ef. Šukurica, muhafiz hfz. Rešad Dautović, profesori, porodica i prijatelji.

Arta Ljuljanović je pred glavnim imamom MIZ Gusinje hfz. Rešadom Dautovićem učila hifz u periodu od 5. 11. 2019. godine do 23. 1. 2022. godine. Arta je tokom školovanja u Medresi pokazala izuzetne učeničke rezultate, krase je istančane vrline, te je uzoriti primjer svojim vršnjacima.

“Kao djevojčica, redovno sam išla u mekteb, učila i čitala o našoj vjeri i bila mi je želja da svoj život uskladim s islamom, a medresa nam upravo to nudi. Bila sam uvjerena da je medresa siguran put i pravi izbor. Družila sam se s djevojkama koje su bile učenice medrese, kod kojih sam primijetila poseban odgoj koji su dobile u medresi i znanje koje samo u medresi možemo učiti. To je posebno uticalo na mene i bez dvoumljenja sam upisala medresu. Naravno, nikada se nisam pokajala”, kaže Arta Ljuljanović na početku razgovora za Stav.

Na nagovor hafiza Dautovića Arta je počela s učenjem Kur'ana napamet, što je potpuno promijenilo njenu svakodnevicu.

“Hifz sam počela učiti u prvom razredu medrese s mojim tadašnjim profesorom kiraeta, mojim muhafizom hfz. Rešadom Dautovićem. Prije upisa u medresu znala sam učiti Kur'an i, kada sam upisala medresu, bila sam spremna za učenje hifza. Učenje Kur'ana za mene je bilo nešto posebno, vrijeme koje sam provela učeći Kur'an bilo je dragocjeno. Tada je moja najveća briga bila da što više učim Kur'an, bez grešaka i što bolje i ispravnije, ali o hifzu nisam razmišljala jer mi se hifz Kur'ana činio nedostižnim za mene. U to vrijeme Allah je poslao moga muhafiza koji mi je predložio učenje hifza i time mi je dao do znanja da bih ja mogla učiti Kur'an napamet. Tada mi se javila velika želja da naučim Kur'an, hifz je postao moj san i moj glavni cilj i s velikom motivacijom počela sam učiti s mojim muhafizom”, ističe Arta.

Najvažniju ulogu u savladavanju izazova učenja Kur'ana napamet ima muhafiz.

“Imati muhafiza koji se trudi na svaki mogući način da daje motivaciju, olakša učeniku, bude podrška i pomoć, velika je blagodat od Allaha. Mogu reći da je on bio moja najveća inspiracija da nastavim i da ne odustanem. Svojim ahlakom i ponašanjem pokazao mi je kako jedan čuvar Kur'ana treba da bude, često me podsjećao na iskrenost, skromnost i ostale vrline koje krase vjernika. Tokom cijelog učenja hifza samo se sjećam lijepih trenutaka i savjeta bez kojih se ne može doći do uspjeha. U situacijama kada je bilo teže učiti i ponavljati Kur'an s puno sabura se trudio da mi olakša i daje motivaciju. Bez obzira na to što su nekada stranice koje sam naučila bile slabo utvrđene, nikada nije pokazao nezadovoljstvo mojim učenjem. Zbog njegovih savjeta, smjernica i motivacije koju mi je dao, nisam nikada pomislila da odustanem od učenja hifza. Zahvalna sam Allahu koji mi je omogućio da učim hifz pred njim”, poručuje Arta.

Nakon stjecanja časne titule hafize Arta je počašćena odlaskom na predramazansku umru pod pokroviteljstvom Turske uprave za vjerske poslove Dijanet.

“Putovanje u Meku i Medinu zaista je neopisivo i nezaboravno. U tim mjestima insan nađe smiraj duše koji ne može naći osim u Meki i Medini. To nije putovanje već korak prema Allahu, čišćenje duše od svega što je tišti i jačanje veze s Allahom. Dok sam provodila vrijeme u haremima Meke i Medine, bio je neopisiv osjećaj da je baš u tom mjestu boravio naš Poslanik, a. s., njegovi ashabi i najbolje generacije. Bilo mi je čast i najveće zadovoljstvo boraviti u najljepšim mjestima na dunjaluku, gdje duša pronađe istinsku sreću”, ističe Arta.

Putovanje na umru Arta je dobila kao poklon od reisa Islamske zajednice Turske prof. dr. Alija Erbaşa, koji je nedavno posjetio Medresu.

S Artom su umru obavili i njeni roditelji, za koje su sredstva za putovanje osigurana preko donatora hadži Hajriza Brčvaka i Medrese “Mehmed Fatih”.

Nakon završetka medrese Arta planira svoje školovanje nastaviti na Islamskom Univerzitetu u Medini, napredovati u hifzu, te učiti ostale islamske nauke i arapski jezik.