Naučni skup i izložbu o temi „Dokumentovan, a nepresuđen genocid“ najavio je za sutra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu Arhiv  Federacije Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju, organizatori su između ostalog naveli da negiranje genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, slavljenje i veličanje ratnih zločinaca, prijetnje i diskriminacija, negativno utiču na relativno malo bošnjačkih i hrvatskih povratnika u Republiku Srpsku.

- Pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde, genocidom nad Bošnjacima okarakterisano je samo ono što se dešavalo u Srebrenici tokom jula 1995. godine, što ne eliminira mogućnost naučnih kvalifikacija i istraživanjima kojima je moguće dokazati genocid na širem prostoru Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, sudija Ahmed Mahiou je u svom izdvojenom mišljenu u Presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore, kazao: 'Ipak, čak i kada presuda na osnovu izvedenih dokaza ne uspije zaključiti da je optuženi kriv za genocid, to ne znači da nije bilo genocida' - navode iz Arhiva Federacije BiH povodom najavljenog sutrašnjeg naučnog skupa i izložbe.

Arhiv Federacije je pokrenuo naučni projekat: „Dokumentovan, a nepresuđen genocid“, čiji je jedan od ciljeva doprinos borbi protiv falsificiranja bosanskohercegovačke bliske prošlosti.

Osim sutrašnjeg događaja, za 13. oktobar u Domu mladih u Sarajevu najavio je akademiju u čijem toku će biti dodijeljena priznanja za doprinos u afirmaciji arhivističke djelatnosti značajnim ličnostima u Bosni i Hercegovini ali i svijetu, koji su dali izuzetno važan doprinos u pamćenju prošlosti iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovogodišnji laureati su: Florence Hartmann, Amor Mašović, Avdo Huseinović i dr. Emir Suljagić.

Priznanja će biti dodijeljena i nacionalnim društvima: Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”, Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak”, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” i Jevrejskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu “La Benevolencija”.

I tokom ove akademije, bit će predstavljena izložba „Dokumentovan, a nepresuđen genocid“.