Arheolozi otkopavaju drevne terme izvan Siene u Italiji od 2019. godine. Ali tek prošlog mjeseca, provirujući kroz blato i vodu, počeli su se polahko pojavljivati mali neidentificirani fragmenti: ruka, lakat, svjetlucavi novčić... Od tada su istraživači iskopali 24 savršeno očuvane bronzane statue stare približno 2.300 godina, kao i hiljade novčića i drugih značajnih artefakata.

Otkriće u San Casciano dei Bagni, malom gradu na vrhu brda u provinciji Siena, poznatom po svojim termalnim kupalištima, nije ništa drugo do revolucionarno, kažu stručnjaci.

Nalaz je “najveće nalazište bronzanih statua etrurskog i rimskog doba ikada otkrivenih u Italiji i jedno od najznačajnijih na cijelom Mediteranu”, kaže vođa iskopavanja Jacopo Tabolli , historičar s Univerziteta za strance u Sieni.

Statue datiraju između drugog vijeka pr.n.e. i prvog vije n.e., što je bilo vrijeme velikih preokreta u historiji Toskane: tranzicija s etrurske na rimsku vlast odvijala se kroz teške bitke oko gradova kao što je ovaj. Nakon što su Rimljani konačno prevladali, vodili su koncentriranu kampanju da redefiniraju i minimiziraju etruščansku kulturu, zakopavajući ili uništavajući historijske predmete.

Među statuama su slike Higije, Apolona i drugih grčko-rimskih bogova. Neki od njih nosili su latinske i etrurske natpise s imenima istaknutih etrurskih porodica.

“Ovo otkriće iznova ispisuje historiju drevne umjetnosti”, dodaje Tabolli. “Ovdje su se Etruščani i Rimljani molili zajedno.”

Tabolli smatra da su statue potopljene u termalnu vodu u svojevrsnom ritualu. “Dajete vodi, jer se nadate da vam voda nešto vraća“, kaže Alvise Armellini za Reuters.

Istraživači ne mogu sa sigurnošću znati zašto su statue utopljene u termalnoj vodi, ali znaju da je voda pomogla da se održe u tako dobrom stanju. Blato stvara atmosferu bez kisika, što pomaže da bronze budu zaštićene od bakterija, kazao je Helga Maiorano, arheolog s Univerziteta u Pizi.

“Jedan od posljednjih [kipova] posebno me dojmio kvalitetom detalja”, kaže Chiara Fermo, arheologinja s Univerziteta u Sieni. “To je ženski kip, u potpunosti ukrašen draguljima, s vrlo detaljnim ogrlicama i minđušama. Primjer kakva je žena tog vremena morala biti.”

Termalne kupke u tom području koristile su se sve do petog stoljeća nove ere, kada je javno kupanje zabranjeno novim kršćanskim propisima.

Statue i druga otkrića odneseni su u restauratorski laboratorij u obližnjem Grosetu. Na kraju će biti izloženi u novom muzeju koji se otvara u San Cascianu.

(Izvor: Smithsonian Magazine)